Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Kulić: 2022. uspješna, zabilježen blag porast broja upisanih studenata

Izvor: Srna

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu na prvi ciklus studija u akademskoj 2022/23. godini upisano je 1.127 studenata, što predstavlja blagi porast u odnosu na prethodnu, izjavio je rektor Milan Kulić.

Kulić je tokom prijema za novinare rekao da to nije broj kojim mogu biti zadovoljni, ali da je bitna činjenica da nije zabilježen pad interesovanja, posebno ako se u obzir uzmu migracije studenata prema univerzitetima u okruženju, posebno na novosadski i beogradski.

“Ove godine smo zaista vodili izuzetnu kampanju upisa, koja je dala rezultat. Nakon završenog upisa u akademsku 2022/23. godinu, napravili smo plan aktivnosti i već počeli ozbiljno da se bavimo promocijom i kampanjom upisa za narednu akademsku godinu”, naveo je Kulić.

On je podsjetio da je Univerzitet ove godine proslavio 30 godina postojanja, što je obilježeno nizom aktivnosti, a centralni događaj bio je naučni skup na kojem je učestvovalo oko 70 nastavnika sa svojim naučnim radovima i koji je dobio sve pozitivne recenzije.

Kada je riječ o nastavi, Kulić je istakao da su nastavnici i saradnici i u ovoj akademskoj godini napravili izvanredne rezultate na koje su ponosni.

“U ovoj godini Univerzitet učestvuje na šest međunarodnih projekata Erasmus plus, što je najveći broj na kojima učestvuje jedan univerzitet iz BiH. Posebno je važno da smo prvi put na jednom projektu koordinatori, pošto smo do sada bili partneri drugim univerzitetima”, naveo je Kulić.

On je rekao da je to veoma dobro zbog međunarodne afirmacije, ali i zbog činjenice što je na taj način obezbijeđen dio novca za funkcionisanje samog Univerziteta, s obzirom na to da je budžet ovih šest projekata 4,5 milona evra, a Univerzitet će kroz opremu, putovanja, razmjenu studenata i nastavnika zaraditi negdje oko 500.000 evra.

I u ovoj godini, ističe Kulić, dva nastavnika sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu se nalaze na “Listi dva odsto najuticajnijih istraživača u svijetu” i jedini su predstavnici Republike Srpske, što je pokazatelj dobrog naučno-istraživačkog i umjetničkog rada, a to je važno je i za bolju međunarodnu vidljivost ove institucije.

Prema njegovim riječima, Univerzitet je i ove godine izuzetno dobro rangiran na međunarodnim rang-listama univerziteta, što je takođe bitno, budući da 50 odsto bodova donosi naučnoistraživački rad.

Kulić je istakao da zasluge za ovo pripadaju nastavnicima i saradnicima, ali i resoru za nauku Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Nakon dvije skromne godine zbog pandemije virusa korona, Kulić je ukazao da je Univerzitet napravio zapažene rezultate kada je riječ o međunarodnoj saradnji, pošto su ostvarene 223 razmjene nastavnika i saradnika kroz različite programe.

Prema njegovim riječima, najintenzivnija razmjena ostvarena je sa Srbijom, Crnom Gorom, Bugarskom, Rumunijom, Turskom, Mađarskom, Slovenijom, Italijom, Njemačkom, Poljskom, Fransuskom, Španijom i Portugalijom.

Kulić je podsjetio i da je Univerzitet i ove godine organizovao brojne naučne skupove, od kojih je “Agrosim” najbolji u okruženju.

On je podsjetio i da je u toku adaptacija nove zgrade Rektorata i Muzičke akademije, za koju je Vlada Republike Srpske izdvojila 1.500.000 KM, a 50.000 Gradska uprava Istočno Sarajevo.

“Tenderska procedura je prošla bez problema. Na tender, koji je gotovo 10 miliona KM, nije bilo nikakvih žalbi, što je prosto nevjerovatno. Radovi su u toku i nadamo se da ćemo narednu novu godinu dočekati u novoj reprezentativnoj zgradi Rektorata i Muzičke akademije, koja će biti svima na ponos”, rekao je Kulić.

Kulić je izrazio beskrajnu zahvalnost medijima za profesionalnost i korektnost prilikom izvještavanja o svim dešavanjima koja se tiču Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com