Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

Isplata penzija za decembar od 3. januara, naredna će biti uvećana za 13,5 odsto

Izvor: Glas Srpske

Ministarstvo finansija Republike Srpske obezbijedilo je 116,3 miliona KM za isplatu decembarskih penzija u Srpskoj i za korisnike tog prava u FBiH i inostranstvu, a sredstva će biti doznačena komercijalnim bankama i “Poštama Srpske” da bi isplata mogla da počne od utorka, 3. januara.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da će zajedno sa Vladom Republike Srpske i u narednoj godini nastaviti predan rad na stvaranju uslova za zaštitu najosjetljivijih kategorija građana, među kojima je i najstarija populacija.
Polazeći od ovog opredjeljenja, Vlada Republike Srpske donijela je odluku da sljedeću, januarsku penziju poveća za 13,5 odsto.

Ministarstvo finansija podsjeća da je u proteklih deset godina, od kada je u primjeni postojeći Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, prije posljednjeg usklađivanja, bilo ukupno 18 povećanja penzija, šest redovnih godišnjih usklađivanja i 12 vanrednih povećanja.

To je u nominalnom iznosu 44,53 odsto, a efektivno ili stvarno povećanje je 54,73 odsto, navodi se u saopštenju.
Iz Ministarstva napominju da je republičkim budžetom za narednu godinu za isplatu penzija planiran ukupan iznos od 1,545 milijardi KM, čime je obuhvaćeno i redovno usklađivanje penzija.

Penzije penzionera u Srpskoj od januara će biti povećane za 13,5 odsto. Odlukom Vlade, ovo je do sada procentualno najveće povećanje penzija za 275.000 penzionera.

Direktor Fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Mladen Milić istakao je da je ovo redovno usklađivanje penzija.

– Fond je finansijski stabilan, bez obzira na energetsku krizu u svijetu i inflaciju – rekao je Milić u Jutarnjem programu RTRS-a.

Naglasio je da je Vlada Srpske uvijek išla korak ispred kako bi zadržala standard stanovništva.

– Sve odluke su bile pravovremene. Porast prihoda u budžetu Srpske se vratio građanima kroz povećanja primanja, kao i kroz socijalna davanja – kaže Milić.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com