Wed. Feb 1, 2023
ћирилица /latinica

Zašto darovati krv? Priča o herojima na djelu (VIDEO)

Izvor: ELTA TV/Mira Kostović

Stotine novih dobrovoljnih davalaca krvi u Istočnom Sarajevu prethodnih godina dobili su knjižice. Darujući krv čine jedan od najhumanijih gestova. 

Tokom izještavanja o dobrovoljnom davalaštvu susretali smo se često sa onima koji su krv darovali više od 50 puta. Razgovarali smo i sa davaocima koji u knjižici imaju upisano i osamdeseto darovanje.

Manojlo Milić iz Istočnog Sarajeva nedavno je dobio zahvalnicu za baš to jubilarno osamdeseto darovanje. Nije, kaže, imao ni punih 18 godina kada je postao dobrovoljni davalac a istim putem krenuli su i mlađi članovi njegove porodice.

Među poznatim davaocima u Srpskoj je Gačanin Miroslav Vuković Hrgo. Jubilarni osamdeseti put svoju krv darovao je u Istočnom Sarajevu. Davno je, sjeća se, vidio šta znači krv kada treba spasiti život. Upravo zato je već tri decenije dobrovoljni davalac.

U službi građana, u uniformi, na akcijama dobrovoljnog darovanja su i pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, kolektiva koji je među najredovnijim jer organizovano krv daruju nekoliko puta godišnje. Po potrebi i na poziv uvijek odgovaraju.

Posljednjih godina je podizanje svijesti o dobrovoljnom davalaštvu u Istočnom Sarajevu u usponu. Medicinski radnici i Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije davaoci sarađuju a kao rezultat dobrog rada, na svakoj akciji primjećuju nove članove.

Ova dragocjena tečnost se ne može kupiti, pomažemo jedni drugima tako što dajemo ne očekujući ništa zauzvrat. A dobijamo najviše – saznanje da neko živi zahvaljujući nama. Krv znači život i uvijek treba zapamtiti da krv treba čekati pacijenta, a ne pacijent krv, poruka je ovih humanih ljudi.

Filter 2019