Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

Zaposlenima u institucijama BiH po 500 KM zbog rasta cijena

Izvor: Srna

Zaposlenima u institucijama BiH biće isplaćeno po 500 KM s ciljem ublažavanja posljedica značajnog rasta indeksa potrošačkih cijena tokom 2022. godine, za šta će iz ovogodišnje budžetske rezerve BiH biti izdvojeno 10.750.000 KM, odlučio je danas Savjet ministara.

Pravo na isplatu ove jednokratne pomoći nemaju članovi Predsjedništva BiH, poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjedavajući Savjeta ministara, ministri i zamjenici ministara, rukovodioci i zamjenici rukovodilaca institucija BiH, imenovani savjetnici i lica koja u trenutku stupanja na snagu ove odluke nemaju status zaposlenih u institucijama BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdio Prijedlog sporazuma o zajmu za Drugi projekat podrške zapošljavanju između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, vrijedan 39 miliona evra.

Sredstva će biti usmjerena za povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru, od čega će 25 miliona evra biti alocirano na FBiH, a 14 miliona evra za Republiku Srpsku.

Cilj ovog projekta je povećanje zapošljavanja putem javnih poziva entitetskih zavoda za zapošljavanje. Rok otplate zajma je 32 godine uz grejs period od sedam godina.

Riječ je o drugom projektu podrške zapošljavanju koje finansira Svjetska banka, nakon što je prvi zaključen početkom maja 2017. godine u iznosu od 50 miliona evra.

Na sjednici je dopunjeno sedam odluka o kriterijumima za dodjelu grant sredstava Ministarstva civilnih poslova u 2022. godini za podršku projektima u oblastima kulture, sporta, inovatorstva, nauke, pripreme projekata za sredstva iz Fonda “Horizont”, te za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u vezi sa prevencijom HIV-a i tuberkuloze u BiH, a koje ranije ove godine usvojio Savjet ministara.

Donošenjem ovih odluka omogućava se korisnicima grant sredstava da od Ministarstva civilnih poslova pisanim putem zatraže saglasnost u slučaju pomjeranja roka u realizaciji projekta, uz navođenje opravdanih razloga i uz predlaganje novog roka, koji ne može biti duži od šest mjeseci nakon isteka budžetske 2022. godine.

Na prijedlog Ministarastva bezbjednosti Savjet ministara donio je Odluku o dodjeli 10.000 KM Fondaciji “Lara” iz Bijeljine za sufinansiranje projekta obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra 2022. godine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com