Thu. Feb 2, 2023
ћирилица /latinica

Donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” večeras u Banjaluci: Umjetnici svim srcem za bebe

Izvor: Glas Srpske/ Janković Rečević

Donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” prilika je da Srpska još jednom pomjeri granice dobrote, a na tom putu pomoći će brojni estradni umjetnici koji će večeras na tradicionalnom koncertu pjesmom zagrijati humana srca sa misijom da novorođenčadima bude obezbijeđen siguran i savremen transport do zdravstvenih ustanova kada je to neophodno.

Sva porodilišta širom Srpske po završetku ovogodišnje akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” trebalo bi da dobiju transportne inkubatore.

Inicijator ideje je Udruženje pedijatara RS, koje je navelo da je samo lani transportovano 111 vitalno ugrožene novorođenčadi iz deset porodilišta, najčešće prema UKC-u, ali i prema ustanovama u Srbiji.

Donatorsko veče, 13. po redu, biće održano pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Srpske Milorada Dodika u Administrativnom centru Vlade RS, a istovremeno na Trgu Republike sa početkom od 20 časova humanitarni koncert.

Banjalučke umjetnice Marija Šestić i Maja Manojlović svojevrsni su domaćini koncerta jer su kao podršku ovogodišnjoj akciji otpjevale poznatu pjesmu “Rat i mir”, koju u originalu izvode Viktorija i Kiki Lesendrić. 

– Potrudile smo se da uradimo nešto drugačije. Dobile smo priliku da zajedno otpjevamo i snimimo tu pjesmu koja nosi divnu poruku i apsolutno se uklapa u čitav koncept događaja. Na koncertu kao izvođač učestvujem prvi put i zaista je velika čast. Ranije sam bila samo gost, uvijek sam se rado odazivala ovakim događajima – kazala je Manojlovićeva za “Glas”.

Ona je istakla da pjevači muzikom treba da šire poruke ljubavi i da budu u prvim redovima kako bi skrenuli pažnju na određene probleme u društvu.

– Ova akcija je nešto posebno, naročito ove godine, jer je misija da sačuvamo bebe čiji životi po rođenju budu ugroženi i omogućimo im da žive neke divne živote poslije – rekla je Manojlovićeva. 

Prvi put na koncertu nastupa i Šestićeva koja smatra da bi ova akcija trebalo da se održava više puta u toku godine, a ne samo jednom.

– Povod je plemenit i velika mi je čast što sam pozvana da nastupim. Maja i ja smo na neki način domaćini s obzirom na to da je pjesma koju smo otpjevale svojevrsna himna ovogodišnje akcije. Humanost nema granice, a posebna čast je što nastupam u svom gradu, za naše bebe – istakla je Šestićeva.

Osim njih dvije, na koncertu bi trebalo da nastupe i Aco Pejović, Miroslav Ilić, Aca Lukas, Željko Vasić te Vanja Mišić.

– Ni sama ne mogu izbrojati koji sam već put dio donatorske večeri. Drago mi je što ću otpjevati svoje pjesme na koncertu sa plemenitim ciljem. Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja, obezbijediti sigurnost za sve bebe jer na djeci ostaje budućnost. Svi smo najosjetljiviji na bebe i čim ih vidimo, dobijemo potrebu da ih zaštitimo, tako da ću nastupati svim srcem kako bismo ispunili zacrtani cilj – rekla je Mišićeva za “Glas”.

Ranije misije

Prvo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” održano je 2010. godine za djecu oboljelu od malignih bolesti. U godinama koje su dolazile armija humanitaraca stajala je uz djecu sa poteškoćama u razvoju, mališane oboljele od dijabetesa, djecu sa autizmom, potom za izgradnju Roditeljske kuće u Banjaluci, kao i za oboljele od rijetkih genetskih oboljenja.

Plemenita misija je nastavljena prikupljanjem novca za izgradnju centra “Za majku i dijete”, zatim za osnivanje fonda solidarnosti, kao i za djecu sa poteškoćama pokreta. Sakupljen je i novac za izgradnju dnevnih centara u Banjaluci i Trebinju, pokretanje prve Banke humanog mlijeka, ali i za nabavku vozila za udruženja koja okupljaju djecu sa intelektualnim poteškoćama.

Filter 2019