Mon. Feb 6, 2023
ћирилица /latinica

“Dani Vojina Komadine” od 15. do 17. decembra

Izvor: Srna

Manifestacija “Dani Vojina Komadine”, u okviru koje se održava i naučni skup “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu”, biće održana od 15. do 17. decembra u prostorijama Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Manifestacija, šesta po redu, organizuje se u čast osnivača i prvog dekana Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu akademika Vojina Komadine, a tradicionalno će imati umjetnički i naučni segment.

U četvrtak, 15. decembra od 19.00 časova predviđena je ceremonija otvaranja i izvođenje djela kompozitora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U petak, 16. decembra od 16.00 časova je koncert učenika srednjih muzičkih škola iz BiH i Srbije, a od 19.00 časova biće održan koncert profesora i studenata Muzičke akademije, objavljeno je na zvaničnoj stranici Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U subotu, 17. decembra u 19.00 časova, manifestacija će biti zatvorena koncertom kamernog gudačkog orkestra iz Beograda “Metamorfozis” i kamernih ansambala, koji će izvesti djela Vojina Komadine.

Kada je riječ o naučnom segmentu manifestacije, najavljeno je održavanje četvrtog naučnog skupa “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu”.

Planirano predavanje o temi “Status Vojina Komadine u savremenoj leksikografskoj literaturi” održaće Sonja Marinković, redovni profesor na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Za naučni skup je prijavljeno 19 radova izlagača iz Rusije, Grčke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

Prvi put od osnivanja naučnog skupa biće organizovana i studentska sesija na kojoj će studenti imati mogućnost da izlože sopstvene radove.

Planirana je i promocija zbornika radova sa trećeg naučnog skupa “Savremeno i tradicionalno u muzičkom stvaralaštvu” i publikacije “Bosanska svita za klavir” autora Valentine Dutine.

Promocije i umjetnički sadržaji manifestacije biće snimljeni i promovisani na “Jutjub” kanalu Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, navedeno je u saopštenju.

Filter 2019