Wed. Feb 8, 2023
ћирилица /latinica

Vujičić: Kroz projekte zavoda posao za 5.500 radnika

Izvor: Srna

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske je ove godine kroz šest projekata zapošljavanja, koji se i dalje sprovode, omogućio posao za 5.500 radnika sa evidencije nezaposlenih, za šta je utrošeno oko 31 milion KM, rekao je Srni direkor Zavoda Miroslav Vujičić.

Vujičić je istakao da je Zavod zajedno sa Vladom Republike Srpske finansirao ove projekte sa ukupno 35 miliona KM namijenjenih za zapošljavanje 6.500 lica u Republici Srpskoj.

On vjeruje da će u potpunosti biti realizovani ovi projekte koji traju 12 mjeseci i obuhvataju dvije kalendarske godine.

– Nama su bili najinteresantniji projekti koji su se odnosili na zapošljavanje demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske i djece poginulih boraca “Zajedno do posla” koji ima tri podkomponente. Gotovo polovina sredstava od ukupnog Akcionog plana bila je namijenjena za zapošljavanje ovih lica – naveo je Vujičić.

On kao interesantan ističe i projekat zapošljavanja ciljnih kategorija u privredi koji se sastoji od dvije podkomponente, čime je obuhvaćeno 1.700 lica.

Vujičić napominje da je projekatom pripravnika zaposleno nešto manje od hiljadu lica, te da je u toku realizacija projekta regresnih povrata doprinosa koji se odnosi na privrednike koji su povećali broj radnika u odnosu na prethodnu godinu.

– Oni su imali mogućnost da dobiju povrat sredstava, čime je obuhvaćeno oko 2.000 radnika – dodao je Vujičić.

On ističe da se najlošije realizuje Projekat za zapošljavanje Roma, koji se sprovodi u saradnji sa Savjetom ministara.

– Romi su specifična kategorija, jer njih nemamo puno na evidenciji i zbog toga imamo problema u realizaciji ovog projekta – pojašnjava Vujičić i dodaje da u 2022. godini sprovođnjen i projekat obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.

Vujičić kaže da je interesantno da je tokom ove godine broj zaposlenih za par hiljada veći nego 2021, te napominje da Zavod za zapošljavanje ne vodi te evidencije, već se time bavi Zavod za statistiku Republike Srpske.

POSLODAVCI TRAŽE RADNIKE U UGOSTITLJSTVU, GRAĐEVINCE I METALCE

On je naglasio da su u toku 2022. godine poslodavci, kada je riječ o visokoj školskoj spremi, najviše tražili doktore medicine, kao i ekonomiste, kojih je i najviše među evidentiranim licima bez zaposlenja.

Vujučić kaže da su poslodavci iskazali potrebu za radnike u ugostiteljstvu, kao i obučene za građevinski i metalski sektor.


OJAČATI POSREDNIČKU ULOGU ZAVODA PRI ZAPOŠLJAVANJU

Govoreći o planovima za narednu godinu, Vujičić ističe da su oni definisani Staregijom zapošljavanja Republike Srpske koja se odnosi za period do 2027. godine, te da će u skladu sa tim dokuentom biti pripremljen akcioni plan za 2023. godinu.

“Pokušaćemo da zajedno sa Vladom Republike Srpske promijenimo Zakon o posredovanju u zapošljavanju, jer se pokazalo da ima određenih manjkavosti. Predložićemo Narodnoj skupštini šta bi trebalo izmjeniti”, istakao je on.

Vujićčić kaže da je cilj da se nastavi sa reorganizacijom Zavoda za zapošljavanje radi jačanja njegove posredničke uloge pri zapošljavanju kako bi bila što bolju komunikacija sa poslodavcima.

NEZAPOSLENIH MANJE ZA 7,8 ODSTO

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske zaključno sa 30. novembrom prijavljeno je 64.968 nezaposlenih lica, što je za 5.508 ili 7,8 odsto manje nego 2021, kada je bilo evidentirano 70.476 lica, naveo je Vujičić.

Vujičić je istakao da je Zavod na početku 2022. godine, zbog epidemija virusa korona, imao znatno veći broj prijavljenih na evidenciji nego zaposlenih.

– Prvi put se desilo da smo imali veći broj prijavljenih lica na evidenciju nego što je zaposleno, odnosno brisano sa evidencije – rekao je Vujičić i dodao da je, kako se tržište rada polako oporavljalo, došlo do stabilizacije tako da je u novembru bilo nešto manje od 65.000 radnika na evidenciji nezaposlenih.

On naglašava da je u novembru ove godine bilo 5.000 radnika manje evidentirano nego u istom periodu lani, dok je u odnosu na oktobar 2022. godine 1.200 radnika manje na evidenciji.

– Tržište rada se prilično dobro oporavlja, jer je epidemija virusa korona jenjava. Ali, došla je druga vrsta izazova u vezi sa dešavanjima u Ukrajini, što se reflektuje na tržište rada, ali ćemo uspjeti i ovu godinu da završimo prilično uspješno – istakao je on.

Filter 2019