Wed. Feb 1, 2023
ћирилица /latinica

Biznis forumu u Istočnoj Ilidži prisustvuje oko 100 predstavnika privrednih subjekata

Izvor: Srna

Opština Istočna Ilidža organizovala je prvi put novogodišnji Biznis forum “Istočna Ilidža 2022” kojem prisustvuje oko 100 predstavnika privrednih subjekata sa područja opštine, gdje će se u okviru tri panel diskusije sa 11 panelista govoriti o investicijama u ovoj lokalnoj zajednici.
Načelnik opštine Marinko Božović rekao je novinarima da će na prvom panelu biti predstavljen investicioni ciklus opštine od 2016. godine, te najavljeni novi investicioni ciklusi u vezi sa razvojem poslovnih zona “Radulovac” i “Grlica”.

“Najavićemo i investicioni ciklus za dalji nastavak urbanog širenja opštine Istočna Ilidža, prije svega, na potezu nove Dobrinje. U okviru drugog panela govoriće se o izazovima i benefitima izgradnje obnovljivih izvora energije sa posebnim osvrtom na solarnu energiju i njihov uticaj na privredu Istočne Ilidže”, istakao je Božović.

On je najavio da će u okviru trećeg panela biti predstavljeni primjeri dobre prakse, četiri privredna subjekta sa područja opštine, koja su u posljednjih nekoliko godina porodične biznise pretvorila u mala preduzeća i koja uspješno savladavaju sve aktuelne izazove u privredi.

“Nastavak ovog foruma će biti u martu kada ćemo se vezati, prije svega, za građevinarstvo. Istočna Ilidža mislim da je prva opština u Sarajevsko-romanijskoj regiji, vjerovatno i u Republici Srpskoj, koja organizuje ovakav forum i pokušava da svoje kapacitete i prednosti iskoristi”, rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, cilj je pokušati da se utiče na usaglašavanje obrazovnog sektora i tržišta radne snage i onoga što se u narednom periodu može očekivati da će biti potrebe privrede Istočne Ilidže u cjelini.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović govoriće kao panelista o benefitima i izazovima izgradnje novih izvora energije, odnosno prikazati i pozitivna i negativna iskustva.

“Mi smo kao ETF prvi, ne samo u Republici Srpskoj, nego i regionu, instalirali solarnu elektranu na jednu javnu instituciju. Tako da možemo reći koje su to prepreke, izazovi na koje smo naišli i kako ta solarna elektrana trenutno funkcioniše i koji su benefiti od izgradnje takvih izvora. Smatramo da naša privreda uopšte nije zakasnila i ovo je pravi trenutak gđe se možemo uključiti”, rekao je Popović.

Generalni direktor LRC-a Jadranka Kuljanin izrazila je zadovljostvo što su dio ovakve poslovne priče.

“S obzirom da prikupljamo i obrađujemo podatke zvaničnih državnih institucija, predstavićemo rezultate rada opštine Istočna Ilidža gdje se može reći da ima pomaka u njenom razvoju i cilj je promovisati pozitivne priče”, rekla je Kuljaninova, koja kao panelista učestvuje na biznis forumu.

Ona je istakla i da se povećava broj zaposlenih, te da je 11 kompanija više koje su predale završni finansijski izvještaj u odnosu na prethodnu godinu.

“Bilježi se određeni pomak i rast, a s obzirom da je iza nas bio težak period zbog korone i slično, opština Istočna Ilidža je stvorila ambijent za razvoj privrednih subjekata”, navela je Kuljaninova.

Filter 2019