Tue. Mar 21, 2023
ћирилица /латиница

Бивши премијер, министар и директор ухапшени због сумњивих јавних набавки

Извор: Глас Српске

По налогу Тужилаштва Кантона Сарајево припадници Агенције за истраге и заштите (СИПА) ухапсили су четири особе због кривичног дјела удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са злоупотребом положаја или овлашћења.

-Ухапшени се сумњиче за злоупотребе приликом јавних набавки у Клиничком центру Универзитета у Сарајеву (КЦУС) током 2011. и 2012. године – рекла је портпарол Тужилаштва Азра Бавчић.

Пртал Кликс објавио је да су ухапшени бивши директор КЦУС-а Фарис Гавранкапетановић, бивши премијер Кантона Сарајево Фикрет Мусић (СДП), бивши кантонални министар здравства Златко Вуковић (СДП) и радница КЦУС-а Муведета Чедић.

Гавранкапетановић је био директор КЦУС-а скоро 12 година, до 2012. године.

Мусић је био кантонални премијер од 2011. до 2012. године, а у истом периоду је Вуковић нинистар здравства.

Тужилаштво Кантона Сарајево је раније сумњичило Гавранкапетановића да је у периоду од 2004. до 2010. године несавјесним пословањем оштетио КЦУС за 23,5 милиона марака јер је, између осталог, склапао штетне уговоре у поступцима јавних набавки.

Тужилаштво га још сумњичи да је у КЦУС незаконито запослио 260 особа, да је са појединим упосленицима закључивао менаџерске уговоре те да је прикривао губитке у пословању клинике. Тужиоци су га теретили да је таквим поступцима остварио имовинску корист.

Након криминалистичке обраде у СИПА-и поступајући тужилац одлучиће о даљим мјерама против осумњичених.

Filter 2019