Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Širom Srpske obilježavanje krsne slave BORS-a

Izvor: RTRS

U svim opštinama i gradovima Republike Srpske u organizaciji opštinskih i gradskih boračkih organizacija danas će biti obilježena krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske – Mitrovdan.

U Banjaluci će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule borce VRS na groblju Sveti Pantelija. U Hramu Hrista Spasitelja biće služen parastos poginulim i nestalim.

Boračka organizacija opštine Pale obilježiće Mitrovdan parastosom za 477 poginulih borcima iz ove opštine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koji će biti služen u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.

Svečanost povodom krsne slave Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo počeće svetom liturgijom i obredom lomljenja slavskog kolača u kolača u Crkvi Svetog Đorđa na Vracama. Biće služen parastos poginulim borcima i položeno cvijeća kod Centralnog krsta Vojničkog groblja na Vracama.

I Gradska boračka organizacija Bijeljina obilježiće krsnu slavu BORS-a, a prema programu proslave, nakon prijema gostiju biće obavljeno lomljenje slavskog kolača.

Povodom Mitrovdana, trebinjska organizacija boraca će položiti cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja, a potom je predviđena posjeta Spomen-sobi. 

U Novom Gradu biće položeni vijenci kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega će biti upriličen slavski obred.

Na centralnom trgu u Šamcu biće položeni vijenci na spomenik za 440 boraca Druge posavske brigade Vojske Republike Srpske poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su 362 sa šamačkog područja.

Na Sokocu će biti služena liturgija u Crkvi Svetog proroka Ilije, te položeni vijenci.

U Donjem Duboviku, administrativnom centru opštine Krupa na Uni, biće položeni vijenci i prislužene svijeće kod spomen-obilježja poginulim borcima 11. Krupske lake pješadijske brigade, biće organizovan prijem kod načelnika opštine. 

Na Han Pijesku će krsna slava BORS-a biti obilježena služenjem parastosa u spomen-sobi i polaganjem vijenaca na Otadžbinskom spomeniku.

U Rogatici će Mitrovdan biti obilježen polaganjem vijenaca i služenjem parastosa za poginule borce.

Filter 2019