Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /latinica

Šešlija: Plan pokriti sve potrebe stanovništva

Izvor: Srna

Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu namjerava da u narednom periodu pokrije sve potrebe stanovnika Sarajevsko-romanijske regije, rekao je direktor Nebojša Šešlija povodom obilježavanja krsne slave ove zdravstvene ustanove – Svetih vrača Kozme i Damjana.

“Naša bolnica u posljednjih mjesec dana pruža novu uslugu, riječ je o aparatu za razbijanje kamena u bubregu /ESWL/ koji će biti dostupan za mnoge pacijente s obzirom na to da ovaj apart imaju samo klinički centri u Banjaluci i Sarajevu”, rekao je Šešlija.

On je dodao da je Bolnica u pregovoru sa jednim od vodećih specijalista urologije iz Srbije i da u narednim danima očekuje konkretan dogovor, a za narednu godinu, kako navodi, ova zdravstvena ustanova pružala bi uslugu iz urologije od Trebinja do Bijeljine.

“Plan je da u narednim godinama, sa završetkom specijalizacija i subspecijalizacija, sa svojim kadrom pokrijemo što više usluga koje pruža ova bolnica”, napomenuo je Šešlija.

Šešlija je napomenuo da je obilježavanje krsne slave dan kad se i zatvara manifestacija “Dani bolnice” za koju smatra da je prošla veoma dobro, te dodaje da se Bolnica, poslije pandemije virusa korona, vraća svojim redovnim aktivnostima širenjem zdravstvenih usluga za sve pacijente Sarajevsko-romanijske regije.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Bolnice “Srbija” Đorđe Pejić rekao je da su u protekle tri godine raspisali 35 specijalizacija i očekuje da se mlade kolege vrate za nekoliko godina u punom kapacitetu.

On je naveo da je pandemija virusa korona u protekle tri godine na sve ostavila ozbiljan trag, ali i izazov za zdravstvene radnike i kompletan zdravstveni sistem cijelog svijeta.

“Vidimo da nemamo tako veliki broj oboljelih, ali i dalje nismo potpuno opušteni”, rekao je Pejić.

Krsna slava obilježena je lomljenjem slavskog kolača Bolnica “Srbija”, u prisustvu prijatelja ove zdravstvene ustanove.

Bolnica “Srbija” je moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova, u kojoj je zaposleno 450 radnika, a medicinska zaštita dostupna je za 100.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije.

Lječilište za plućne bolesnike u Kasindolu otvoreno je 1921. godine prijemom prvih pacijenata. U narednim godinama preraslo je u sanatorijum i lječilišta za tuberkulozne bolesnike.

Od 1992. godine bolnica Kasindo postala je opšta, gdje su se liječili i brojni vojnici i civili ranjeni u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U julu 2017. godine položen je kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu, a u novi objekat, u martu 2019. godine, smješteni su prvi pacijenti.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com