Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

Četrdeset sedma godišnjica medijskog informisanja u Sokocu

Izvor: infocentar.ba

Javno preduzeće „Info centar“ Sokolac stoji čvrsto na temeljima duge tradicije, koju su velika novinarska imena započela u nekadašnjoj Radio Romaniji sedamdesetih godina prošlog vijeka. Današnji nasljednik „Info centar“ nastoji da opravda svoje postojanje, ali i da ide u skladu sa savremenim tokovima. Kao takvo preduzeće djeluje od 2009. godine. Danas ima nekoliko djelatnosti: emituje svakodnevno šest časova radijskog programa, izdaje Sokolačke novine i plasira informacije putem sajta infocentar.ba.

Ipak tradicija informisanja u našoj lokalnoj zajednici veže se za 30. novembar 1975. godine, kada je otvoren Radio Romanija. Toga se prisjeća prvi direktor Radio Romanije i direktor „Info centra“ od 2012. do 2017. godine Branimir Đurković.

“Prije svega, mladom kolektivu čestitam ovaj važan dan. Iako nije naziv Radio Romanija, kao nekada, vi nastavljate posao kojima smo se mi počeli baviti te daleke 1975. godine. Tih 47 godina proteklo je u različitim uspjesima i neuspjesima, ali Radio Romanija je imao svoju ulogu i mjesto u tadašnjem društvu kao i u ratnim godinama. Nažalost, u određenom periodu došlo je do prekida rada, kao i gubljenja imena. Ovo što danas imamo nije isto, ali su zasigurno funkcija i važnost preduzeća iste. Nadao sam se da će se ostvariti san svih nas – da će se ponovo vratiti frekvencija i staro ime. Nažalost ja, kao direktor, to nisam uspio ostvariti iz razloga koje na smatram svojim, ali budućnost je pred vama”, kazao je on.

Đurković kaže da su tih sedamdesetih bila lijepa vremena, što se moglo vidjeti po entuzijazmu tek zaposlenih mladih ljudi, ali vjeruje da ta tradicija danas ima na kome da ostane.

“To je bio stvarno drag početak, jedno vrijeme mladosti, kad se mnogo mladih ljudi iz Sokoca školovalo dalje, pa vraćalo i zapošljavalo ovdje u privredi ili društvenim djelatnostima. S obzirom na to da se na Glasinačkoj visoravni 1973. godine realizovala jedna vojna vježba, koju je prenosila organizovana mobilna radio stanica postavljena od strane Radija Sarajevo, pojavila se ideja da mobilna stanica preraste u jednu stalnu radio stanicu, koja će pokrivati opštine Sokolac, Rogatica i Han Pijesak. Ideja je realizovana na današnji dan 1975. godine. Iako je Radio Romanija funkcionisao sa manjim ili većim poteškoćama, kadrovski smo uvijek bili dovoljno osposobljeni da nosimo program koji je bio zacrtan i koji se ostvarivao. Isto tako mislim da može i današnji kolektiv, koji je veoma obrazovan, baš kao što je bila praksa i ranije kada posao novinara ili urednika nije mogao obavljati neko ko nema završen fakultet”, naveo je Branimir Đurković.

Direktorica „Info centra“ Jelena Stanišić kazala je da zaposlenima imponuje kada i danas preduzeće oslovljavaju pod imenom Radio Romanija.

“U vrijeme osnivanja, Radio Romanija je bio 39. radio stanica u Bosni i Hercegovini. Od tada pa do danas prošao je kroz brojna iskušenja, ali ostao istrajan u poštovanju istinskih vrijednosti i standarda novinarske profesije. Nakon Radio Romanije, koji je ugašen 2003. godine, odlukom RAK-a, osnovano je novo preduzeće pod nazivom Radio Sokolac 2008. godine. Kao takav radio je godinu dana, a pod trećim imenom „Info radio“, a u sklopu preduzeća JP „Info centar“, radi i danas. U jako teškim uslovima, posebno u ratnom periodu, naše kolege su bile spremne da na najtežim pozicijama profesionalno odrade svoje zadatke. Mi se divimo njima, a to što smo učili od najbojih, podstrek nam je da se u najboljem svjetlu predstavimo slušaocima kako u regiji tako i šire. Danas, naš program se emituje i putem interneta, tako da se može slušati van granica opštine, pa i zemlje. S ponosom kažem da moje kolege profesionalno, objektivno i odgovorno obavljaju svoje zadate zadatke, a sve prvenstveno u službi građana”, dodaje direktorica Stanišić.

Zahvaljujući razumijevanju Radija Republike Srpske i na ustupljenom prostoru njihove frekvencije 99,9 mghz, „Info radio“ emituje šest časova vlastitog programa svakog dana.

“Osim radijskog programa, informacije plasiramo putem vlastitog sajta kao i Sokolačkih novina. Za sve ove godine, radio je bio i ostao jedini elektronski medij na području opštine Sokolac, koji nikad nije takoreći izdao svoje slušaoce. Uvijek je bio programski i kadrovski spreman te tehnički opremljen da ispuni uslove za registraciju medija. U „Info centru“ trenutno radi deset zaposlenih radnika, od toga pet diplomiranih novinara, dva tehnička realizatora, jedan radnik u administraciji i jedan zaposleni na poslovima referenta prodaje”, navodi direktorica JP „Info centar“ Jelena Stanišić.

Na ovaj važan dan pričali smo sa nekadašnjim kolegama, među kojima su Dobrila Abazović i Grujo Karadžić.

“U ovom pozivu istina je veoma bitna; to je pojam koji se cijeni od početka hrišćanstva, ali i svih drugih vjera. Ako informacija nije istinita, koja je onda njena svrha? Međutim, ona danas u političkim kuloarima često služi kao način borbe protiv neke druge strane i veoma često se zloupotrebljava. U ranijem periodu toga je bilo vrlo malo, ali zapadna demokratija koja je ovdje na Balkan došla, a iz koje smo kao društvo izabrali samo ono negativno, stvara drugačiju sliku o novinarstvu i bavljenju novinarstvom, a posebno istrajavanju da informacija bude istinita, objektivna i tačna “, komentarisala je Dobrila Abazović, koja je bila prvi diplomirani žurnalista u lokalnom mediju.

“Zajedno sa koleginicom Suzanom Obradović, bila sam među prvim diplomiranim novinarima. Čini mi se kada smo stigle u Radio Romaniju, da nam je to bila druga kuća, pa i porodica. Ipak, da mogu vratiti vrijeme nikada ne bih izabrala poziv novinara. Često mladima kažem da se ne odlučuju za novinarstvo zato što je danas teška situacija u zajednici i ne cijeni se. Ja sam ipak birala novinarstvo u nekim boljim vremenima kada je čovjek mogao da se izbori sa svim nevoljama koje taj posao nosi. Duboko u sebi mislim da je novinarstvo poziv koji mora da se voli”, dodala je ona.

“Ponosan sam na svaku od četrdeset godina, koliko sam proveo u ovom poslu. Jedna od najvećih čari ovog poziva je što sam stekao mnogo prijatelja. Upravo zbog toga, uvijek sam više volio raditi na terenu. Mislim da nema domaćinstva na tri opštine, koje smo u to vrijeme pokrivali (Sokolac, Rogatica i Han Pijesak), a da ih nismo posjetili i razgovarali sa raznim ljudima. Evo približavamo se pedesetoj godišnjici rada, a vjerujem da će zbog vas mladih ovaj radio trajati. Hvala vam što se na ovaj dan sjetite nas, bivših radnika, da budemo sudionik obilježavanja godišnjice. Mi smo uvijek tu da vas podržimo”, poručio je novinar u penziji Grujo Karadžić.

Osim Branimira Đurkovića, Dobrile Abazović i Gruja Karadžića, nemjerljiv doprinos informisanju u Sokocu pružili su Velemir Elez i Branko Gajević, koji nas je napustio 2013. godine.


©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com