Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Foča: Veličanstven polijelej obasjao i ukrasio Hram Svetog Save

Foto: Hram Svetog Save - Foča

Izvor: Srna

U Hramu Svetog Save u Foči postavljen je veliki crkveni luster-polijelej sa hromosom /Bogorodičinim kolom/, koji je izradila firma “Anastasios” iz Soluna.

Najveći pravoslavni hram u BiH dobio je veličanstven i na ovim prostorima jedinstven polijelej, čija je masa veća od 1.000 kilograma.

Starješina Hrama Svetog Save Dušan Andrić kaže da ova grčka firma, odnosno njen vlasnik Dimitrios Mihailidis, ima bogato iskustvo u izradi polijeleja, kojima je pored brojnih hramova u Grčkoj, ukrasio i hramove u Španiji, Njemačkoj, Australiji, Crnoj Gori, Srbiji – Saborni hram u Beogradu, na Svetoj Gori u Hilandaru.

– Prema riječima Mihailidisa, polijelej koji je postavljen u našem hramu jedinstven je na ovom prostoru. Njegova ukupna masa masa iznosi preko tonu, a visina samog polijeleja je dva i po metra sa 135 sijalica, dok je horos prečnika 6,3 metara sa 31 sijalicom, bogato ukrašen ikonama i grbovima Srpske pravsolavne crkve. Neka bi dao Gospod da ovaj veličanstveni polijelej doprinese bogoslužbenom blagoljepiju i bude na još usrdniji trud duhovnom uzrastanju svima nama – poručio je Andrić.

On je veliku zahvalnost uputio i radnicima firme “Omorika” iz Foče na pomoći oko montiranja skele i postavljanja polijeleja.

– Svima koji doprinose na bilo koji način završetku radova na našoj svetinji, Gospod da uzvrati svakim svojim blagoslovom, milošću i dobrotom – dodao je starješina Hrama Svetog Save u Foči.

Blagoslovom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, ove godine počelo je veliko uređenje platoa ispred Svetosavskog hrama i radovi za ovu građevinsku sezonu su pri kraju.

Konačan izgled prostor ispred hrama trebalo bi dobije na proljeće, a i unutar hrama završiće se podni mozaik, radiće se mermerne baze stubova u priprati i naosu, te mermerna propovjedaonica, tako da ostaje još freskopis,koji bi, kako se nadaju u Crkvenoj opštini, mogao početi krajem proljeća.

Za iduću godinu planiran je dolazak Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i osveštanje hrama.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com