Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Finiš izgradnje ski-lifta u Sokocu: Puhovac postaje raj za skijaše

Izvor: Glas Srpske

Zaljubljenici skijanja u Srpskoj dobiće još jednu destinaciju na kojoj će moći uživati u zimskoj čaroliji, jer je pri kraju izgradnja ski-lifta na uzvišenju Puhovac u Sokocu.

Rukovodioci ovog projekta kažu da im je toplo vrijeme proteklih dana maksimalno išlo u prilog, pa su svakodnevno bili na terenu. S prvim novembarskim danom počelo je i postavljanje stubova za ski-lift.

Prema riječima Miljana Petrovića, koji je zadužen za izgradnju ski-lifta, istovremeno se radi na sređivanju skijaških staza, ski-rentala i skijašnice i na uređenju ugostiteljskog objekta u kojem će skijaši moći da se okrijepe.

– Trenutno smo u fazi postavljanja ski-lifta i ako sve bude išlo kako treba, radovi bi trebalo da budu gotovi krajem mjeseca, a dužina žice će biti 585 metara. Ski-lift će biti prilagođen za sve uzrasne kategorije – kazao je Petrović, dodajući da mu je posebno drago što će i najmlađi moći uživati u Puhovcu, jer će biti postavljen i bebi-lift.

Objasnio je da su u planu tri skijaške staze, od kojih će blaža, dužine 600 metara, biti osvijetljena, druga dužine 750 metara nešto zahtjevnija i biće za dnevnu varijantu, dok će treća staza, dužine 700 metara, imati sekciju koja je malo ravnija, sa nešto višim nagibom u drugom dijelu.

Petrović je posebno naglasio da su uloženi ogromni napori da se svi radovi završe do početka zimske sezone.

– Imamo podršku Vlade Srpske i lokalne zajednice. Moram napomenuti da sam naišao na pozitivnu povratnu informaciju od svih relevantnih institucija prilikom prikupljanja dokumentacije za ovaj projekat – rekao je Petrović.

On je podsjetio da je uloženo oko 250.000 KM, te da će vjerovatno cjelokupna vrijednost završenog ski-lifta biti oko 350.000 KM.

– Ovo je projekat od krucijalne važnosti u posljednjih 30 godina, što se tiče društvene, turističke i svake druge koristi – kazao je Petrović.

Izgradnja ski-lifta počela je lani u septembru, a plan je da se u bliskoj budućnosti izgradi i vještačko jezero na dnu staza, koje bi u zimskom periodu služilo za osnježavanje staza, dok bi u ljetnom bilo dio turističke ponude.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica rekao je za “Glas Srpske” da je opština za ovo skijalište rado obezbijedila zemljište i svu potrebnu dokumentaciju.

– Želim da zahvalim Vladi RS na podršci, jer da nije bilo njihovih sredstava, taj projekat se ne bi ni radio – kazao je Bjelica, dodajući da je u projekat bilo uključeno i Šumsko gazdinstvo Sokolac.

Objasnio je da će ovo biti samo dio turističkih proizvoda koje nudi opština.

– Dosta toga je do sada urađeno kada je u pitanju sportska infrastruktura na području naše opštine. Uređene su planinarske staze, postavljena je vija ferata i planinarski dom, oformili smo i kajak udruženja, a uređena su i šetališta pored rijeka – kazao je Bjelica.

Planovi

Milovan Bjelica kaže da su uradili i idejno rješenje i plan parcelacije na Ravnoj Romaniji za izgradnju Sokolovog grada.

– Sokolac je veoma bogat kada je u pitanju kulturno i istorijsko nasljeđe – rekao je Bjelica.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com