Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

U utorak obilježavanje slave Boračke organizacije

Izvor: Srna

Boračka organizacija opštine Pale u utorak, 8. novembra, obilježava krsnu slavu Svetog Dimitrija – Mitrovdan, kada će biti služen parastos poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i položeni vijenci na centralni spomenik.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Jasna Lazarević Gavrilović rekla je Srni da je za slobodu Republike Srpske živote dalo 477 boraca sa Pala i da je ovo prilika da ih se prisjete, ali i da se, uz prisustvo velikog broja članova, u prijateljskoj atmosferi svečano proslavi slava.

Parastos u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama biće služen u 11.30 časova, a polaganje vijenaca je u 11.50 časova.

Gavrilovićeva je istakla da su organizacija sa najvećim brojem članstva na ovoj regiji, pojasnivši da je opština Pale, prema prijeratnom popisu stanovništva, imala najveći odziv mobilizaciji i da je prirodno da Boračka organizacija pokriva izuzetno veliki broj boračkih kategorija.

„Ovoj brojci značajno doprinose i svi oni borci i boračke kategorije, koji su se po završetku rata doselili na Pale, tu zasnovali svoj život“, istakla je Gavrilovićeva.

Prema njenim riječima, želja Boračke organizacije Pale je da ove i svake naredne godine borci i boračke kategorije svoju slavu proslave saborno, sa željom da mrtve saborce ne zaborave, ali i da se njihova prava daleko više poštuju nego što je to danas.

Gavrilovićeva je naglasila da se organizacija zalaže i da će to činiti i u u budućnosti da se njeguje kultura pamćenja i sjećanja, popravi materijalni i svi drugi statusi ove kategorije stanovništva da bi svi zajedno zauzeli položaj u društvu zaslužen učešćem u stvaranju Republike.

Lomljenje slavskog kolača i slavski ručak planirani su u 17.00 časova u svadbenom salonu „Sara“.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com