Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /latinica

U toku renoviranje nadgrobnih spomenika na „Malom Zejtinliku“

Izvor: Srna

Na Vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu radnici banjalučkog „Gradskog groblja“ rade na sanaciji 57 nadgrobnih spomenika, a posao, procijenjene vrijednosti oko 69.000 KM bez PDV-a, planiraju završiti u narednih desetak dana.

Prema odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštitu Republike Srpske posao sanacije je dodijeljen banjalučkom „Gradskom groblju“ za ponuđenu cijenu od 68.885 KM, bez PDV-a.

Marinko Pejić iz „Gradskog groblja“ rekao je Srni da se radi potpuna adaptacija postojećih nadgrobnih spomenika, otklanjanje oronulog dijela i postavljanje novog kamena i ploče „kristal“, te vraćanje postojećeg spomenika.

„Radovi teku planiranom dinamikom i daćemo sve od sebe da se posao završi kvalitetno i u planiranom roku“, istakao je Pejić.

U opštinskoj Boračkoj organizaciji Sokolac su rekli Srni da je do sada na „Malom Zejtinliku“ urađena sanacija i postavljene jednoobrazne ploče na 604 nadgrobna spomenika i da su za obnavljanje preostala još 354 spomenika, oštećenja zubom vremena, niskom temperaturom i obilnim snježnim padavinama na ovom području.

Vojničko spomen-groblje „Mali Zejtinlik“ nastalo je egzodusom Srba iz Sarajeva i okoline, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. godine, kada su porodice sa tog područja ponijele i zemne ostatke poginulih srpskih boraca i prenijele ih na područje opštine Sokolac, gdje je sahranjeno 960 pripadnika Vojske Republike Srpske.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com