Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

U oktobru 11 odsto više krivičnih dijela u odnosu na isti mjesec prošle godine

Izvor: Srna

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u oktobru je registrovano 50 krivičnih djela, što je za 11 odsto više nego u uporednom periodu, rečeno je danas na konferenciji za novinare od strane rukovodstva Uprave.

Načelnik ove uprave Branimir Šehovac ocijenio je da je stanje bezbjednosti na području Uprave kao stabilno i zadovoljavajuće, te da nisu nisu evdentirana krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, kao ni teža krivična djela, poput razbojništva.

Šehovac je na konferenciji za novinare ove uprave na Palama o rezultatima rada za oktobar naveo da su registrovana dva krivična djela izazivanja opšte opasnosti, koja su rasvijetljena, te 13 krivičniih djela po nepoznatom počiniocu, od kojih je devet rasvijetljeno.

On je istakao da rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi oko 64 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih djela 90 odsto.

Šehovac je dodao i da je evidentirano šest krivičnih djela nasilja u porodici, u kojima su tri žrtve lakše povrijeđene.

Prema njegovim riječima, Policijska uprava Istočno Sarajevo nastavlja i dalje da sprovodi svoje planske preventivne i represivne aktivnosti, sa ciljem podizanja stanja bezbjednosti na viši nivo.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da je podneseno 45 izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv 49 lica za počinjena krivična djela, od kojih je 20 povratnika u izvršenju krivičnih djela.

Cerovina je naveo da je najveći broja krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, i to 19 protiv imovine, četiri protiv života i tijela, te 16 iz oblasti ostala krivična djela.

On je precizrao da je zabilježeno jedno krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta, tri krivična djela u vezi sa drogom, te sedam krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Zamjenik načelnika Uprave Igor Kušić rekao je da je u oktobru zabilježeno 40 narušavanja javnog reda i mira, što je za 33,3 odsto više nego lani.

On kaže da je podneseno osam zahtjeva za pokretnje prekršajnog postupka, izdato 37 prekršajnih naloga i sankcionisano 49 lica, te da strukturu prekršaja čine vrijeđanje, tuča i fizički napad.

Kušić je navoo i da se dogodilo 50 saobraćajnih nezgoda ili za 7,4 odsto manje nego u uporednom periodu, te da nije bilo smrtno stradalih.

Registrovane su tri saobraćajne nezgode sa teže povrijeđenim, 17 sa lakše povrijeđenim i 30 sa materijanom štetom.

“Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su brzina neprilagođena uslovima na putu, nedržanje odstojanja između vozila i prvenstvo prolaza”, rekao je Kušić i dodao da je iz saobraćaja isključena 82 vozača i privremeno oduzeta dva vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja.

On je navodi da je registrovano 1.795 prekršaja iz oblasti saobraćaja, a izvedene su i tri regionalne i 35 lokalnih akcija kontrole u saobraćaju.

Filter 2019