Thu. Dec 1, 2022
ћирилица /latinica

Student generacije, a bez radnog mjesta: Maja Mitrović već sedam godina ne uspijeva da se zaposli

Foto: Društvene mreže

Izvor: vecernjenovosti.ba

Svaki dobar rezultat je utemeljen na kontinuiranom radu i zalaganju, ali je još neizvjesno da li će se trud isplatiti i Maji Mitrović.

Nošena vihorom rata, Maja je sa roditeljima i bratom 1996. došla u Bratunac, gdje je završila osnovnu, a u Srebrenici srednju školu. Potom je upisala Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te sa prosjekom ocjena 9,7 – diplomirala kao najbolji student u istoriji ove katedre. Na kraju je magistrirala poljoprivredne nauke i postala master poljoprivrede…

Ipak, puna torba diploma nije joj bila dovoljna da dobije šansu. Da paradoks bude veći, u Bratuncu tvrde da strategiju razvoja baziraju na razvoju poljoprivrede, ali mjesta za mlade stručnjake iz ove oblasti ne samo da nema, već se proglašavaju i za – suvišne. U opštinskom Odjeljenju za privredu i razvoj Maja je bila najprije stažista, pa samostalni stručni saradnik – sa rješenjem na određeno vrijeme.

Onda je načelnik Srđan Rankić raskinuo ugovor, pa se student generacije našao na ulici. Maja smatra da nije bila politički podobna za Rankićevu novoosnovanu stranku…

“Ipak, poslije razgovora sa njim, ugovor je produžen do kraja godine, ali je samo nekoliko dana kasnije uslijedio otkaz”, tvrdi Maja Mitrović.

Načelnik Rankić, koji je u međuvremenu opozvan, ali do konačne odluke CIK i dalje obavlja tu funkciju, uvjerava da nije bilo stranačkih uslovljavanja, već je morao postupiti po rješenju inspekcije.

“Očekujem da novi čelnik Bratunca istražiti sumnjiva zapošljavanja. Jer, samo tako možemo spriječiti mlade da odlaze”, kaže zamjenik načelnika Opštine Branislav Trišić.

U međuvremenu, Maja je za život zarađivala kao pomoćni kuvar u restoranima, orezivala voće, radila u poljoprivrednoj apoteci…

“Neću da idem odavde jer volim našu Srpsku i želim da se u njoj dokažem. Prijavljujem se na sve konkurse, iako mi svi potvrđuju da je 90 odsto njih namješteno”, zaključuje Maja Mitrović.

Filter 2019