Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /latinica

Strah od novih poskupljenja puni zamrzivače

Izvor: Glas Srpske

S obzirom na to da su cijene mesa više nego lani, u pojedinim mesnicama u Srpskoj kažu da građani zbog toga kupuju manje količine nego ranije, dok, s druge strane, ima i onih koji u strahu od novih poskupljenja prave zalihe i pune svoje zamrzivače.

Najave poljoprivrednika da će cijene prasića i tovljenih svinja u narednom periodu biti znatno više podstakle su pojedine građane da kupuju veće količine mesa, a to potvrđuju u mesnicama širom Srpske.

U “ZP komercu” iz Bijeljine za “Glas Srpske” su kazali da je u posljednje vrijeme povećana potražnja.

– Moguće je da građani kupuju više mesa, jer prave zalihe i strahuju od novih poskupljenja – kazali su u ovoj mesnici.

Najviše se, kažu, kupuju juneći i svinjski but.

– Dnevno otprilike prodamo oko 60 kilograma svinjskog buta, dok se junećeg proda nešto malo manje – rekli su u ovoj mesnici.

Prodajom su zadovoljni i u mesnici “Sara” iz Modriče.

– Prodaja, hvala bogu, ide poprilično dobro, a najviše se kupuje svinjetina, koja je najpovoljnija – rekli su u ovoj mesnici.

Objasnili su da građani kupuju veće količine mesa kada je sezona sušenja.

U mesnici “Denda” u Bileći ističu da građani najviše kupuju teletinu i junetinu, te svinjsko meso.

– Građani kupuju iste količine kao i lani. Uvijek je bilo da neko ima i da neko nema, pa tako neko kupuje pola kilograma, a neko pet – rekli su u ovoj mesnici dodajući da se ljudi raspituju za cijene, jer planiraju da prave zalihe za zimu. 

S druge strane, u mesnici “Kod Laze” u najvećem gradu Srpske kažu da građani kupuju manje količine mesa nego ranijih godina.

– Kod nas se dobro prodaju sve vrste mesa, ali se osjeti da građani kupuju manje količine – rekli su u ovoj mesnici.

Dodali su da i kod njih ipak najveće interesovanje vlada za svinjetinu, jer je najjeftinija.

– Mušterije se raspituju i kako će se cijene kretati u narednom periodu, jer žele da prave zalihe za zimu ili da kupe meso za sušenje – kazali su u ovoj mesnici.

U mesnici “Kod Dule” iz Banjaluke kažu da se građani najviše odlučuju za junetinu te da se radnim danima najviše prodaje meso za kuvanje, dok vikendom cvjeta prodaja roštilja.

U Udruženju građana “ToPeeR” iz Doboja kažu da imaju informaciju da je u velikim marketima opala potražnja za mesom.

– Ako se do sada kupovalo pola kilograma, sada se kupuje 300 grama, a rijetko ko sada kupuje i cijelo pile – rekli su u ovom udruženju. Dodali su da građani obično prate kada su akcije pa kupuju po nižim cijenama.

– Cijene mesa su više, pa je to samim tim mnogo veći izdatak nego prošle godine, zato građani ne kupuju puno – kažu u ovom udruženju.

Da su poskupljenja mesa veliki udar na džep potrošača, pokazuju i podaci Zavoda za statistiku RS, prema kojima je za kilogram junetine s kostima u septembru bilo potrebno izdvojiti 12,12 KM, dok je u istom mjesecu lani ona koštala 8,53, a cijena teletine bez kostiju skočila je na 24,05 sa prošlogodišnjih 19,91 marku.

Uvoz

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, tokom devet mjeseci ove godine uvezeno je 48.134.470 kilograma mesa, čija je vrijednost veća od 302,7 miliona maraka.

– U tom periodu najviše je uvezeno mesa iz Italije i to u vrijednosti većoj od 74,6 miliona maraka – podaci su Spoljnotrgovinske komore. Osim Italije, BiH meso uvozi i iz Holandije, Poljske, Austrije, Njemačke, Danske, Mađarske, Turske i drugih.  

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com