Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /latinica

SPC obilježava Đurđic

Izvor: RTRS

Srpska pravoslavna crkva danas se molitveno sjeća Prenosa moštiju Svetog velikomučenika Georgija. Ovaj praznik, poznatiji kao Đurđic, mnoge pravoslavne porodice obilježavaju kao svoju krsnu slavu.

Ovog dana Crkva praznuje prenos moštiju Svetog Georgija iz Nikomidije u grad Lidu Palestinsku. Prenos je izvršen po ličnoj želji svetitelja, koji je prije mučeničkog stradanja poželio da počiva u rodnom kraju i kod svojih najbližih. Sveti Georgije je među najznačajnijim svetiteljima Crkve Hristove.

Praznik Prenosa moštiju Svetog Velikomučenika Georgija, u srpskom narodu poznatiji kao Đurđic, po brojnosti svečara je na osmom mjestu slava kod Srba.

Ličnost Svetog Georgija od davnina se poštuje u našem narodu, jer je riječ o velikomučeniku rane Crkve, koji je zadobio naročito poštovanje vjerujućih hrišćana.

Đurđic se proslavlja isto kao i sve druge krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i njihovim osvećenjem koje obavlja sveštenstvo Crkve. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan, srijedu ili petak, sprema se posna trpeza.

Filter 2019