Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Sokolac: Sutra polaganje vijenaca na centralni spomenik i posjeta spomen-sobi

Izvor: Srna

Na Sokocu će sutra, povodom obilježavanja slave Boračke organizacije Republike Srpske, Svetog velikomučenika Dimitrije – Mitrovdana, biti položeni vijenci na Centralni spomenik na kome su upisana imena 1.250 srpskih boraca Sarajevsko-romanijske regije.

U prisustvu porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i predstavnika lokalne uprave, predviđena je i posjeta spomen-sobi u kojoj su postavljene fotografije 650 pripadnika romanijskih brigada i neki lični predmeti zatečeni kod boraca u trenutku pogibije.

Iz Boračke organizaciji opštine Sokolac saopštili su da će ovim povodom liturgija biti služena od 9.00 časova u Crkvi Svetog proroka Ilije, polaganje vijenaca je u 10.15 časova, posjeta spomen-sobi u 10.30 časova, a lomljene slavskog kolača u Parohijskom domu u 11.00 časova.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja opštine Sokolac poginulo je 287 pripadnika Vojske Repiblike Srpske, u redovima Prve romanijske pješadijske i Druge romanijske motorizovane brigade.

Prva Romanijska brigada odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska brigada Odrednom Nemanjića.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com