Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /latinica

Počinje 27. Festival malih scena i monodrame Istočno Sarajevo

Izvor: Srna

Međunarodni festival malih scena i monodrame Istočno Sarajevo večeras će svečano biti otvoren u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, a gledaoci će moći da pogledaju pet pozorišnih predstava i četiri monodrame iz Srbije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Republike Srpske.

Svečano otvaranje zakazano je za 19.30 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarjevo, a zatim u 20.00 časova slijedi izvođenje predstave “Sportsko srce” beogradskog “Zvezdara teatra”, u režiji Milana Karadžića.

U predstavi igraju Milutin Mima Karadžić, Nina Nešković, Aleksandar Đurica, Nela Mihailović i Nikola Šurbanović.

Drugog dana festivala u 18.00 časova nastupiće Kulturna scena “Male stvari” iz Trebinja monodramom “Jefimija – Jelena Mrnjavčević”, u režiji Željka Miloševića, a igra Tijana Jovanović.

Istog dana, u 20.00 časova nastupiće Narodno pozorište Užice predstavom “D pig” po tekstu Branislava Nušića, u režiji Branka Popovića, a u kojoj igraju Branislav Ljubičić, Vanja Kovačević, Dejan Maksimović, Divna Marić i Janko Radišić.

U četvrtak, 3. novembra, u 18.00 časova biće odigrana drama Miroslava Krleže “Krležina saloma”, Autorski projekat Hrvatska, u kojoj igra Selma Mehić, a u 20.00 časova nastupa Gradsko pozorište “Jazavac” predstavom “Pidžama za šestoro” reditelja Željka Stjepanovića, u kojoj igraju Dragana Marić, Anja Ilić, Snježana Mišić, Velimir Blanić, Željko Erkić i Zlatan Vidović.

U petak, 4. novembra, u 18.00 časova nastupa Pozorište “Suza i smeh” iz Bugarske sa monodramom “Agnes, Vilova žena”, u režiji Nevene Miteve, a koju izvodi Ana Petrova, a potom u 20.00 časova Narodno pozorište Republike Srpske predstavom “Izgubljeni u Bruklinu”, gdje igraju Željko Erkić i Vladimir Đorđević, u režiji Vladimira Đorđevića.

Posljednjeg dana festivala u subotu, 5. novembra, u 18.00 časova predstaviće se “Avangart” iz Skoplja, riječ je o autorskom projektu “Krik”, u režiji i izvođenju Endži Nikoloske, dok u 20.00 časova nastupa Hercegnovsko pozorište – JUK “Herceg fest” predstavom “Uspomene Sare Bernar”, režija Saša Koprivica, u kojoj igraju Tatjana Bošković i Dejan Đonović.

Stručni žiri čine predsjednik Rade Simović, članovi – reditelj Vitomir Mitrić i tetarolog Zoran Todorović. Oni će olučiti ko će ponijeti nagradu za najbolju predstavu, najbolju monodramu i ko je najbolji glumac i najbolja glumica festivala.

Direktor 27. tradicionalne pozorišne manifestacije je Mladen Janković.

Festival značajnu pomoć i ove godine ima od Ministarstva prosvjete u kulture Republike Srpske, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i grada Istočno Sarajevo, te opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Filter 2019