Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /latinica

Položeni vijenci na Spomenik solunskom dobrovoljcu

Izvor: Srna

Na Spomenik solunskom dobrovoljcu na Sokocu, na kojem su upisana imena 363 doborovljca sa područja sokolačke opštine, danas su položeni vijenci povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu.

Vijence su položili delegacije Ambasade Srbije u BiH, opštine Sokolac i predstavnici opštinskog Udruženja potomaka i poštovalaca dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912-1918. godine.

U delegaciji Ambasade Srbije bili su konzul Srbije Olivera Šepalović, drugi sekretar Marko Rakić i predstavnik Vojske Srbije Saša Nešić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je danas odata pošta i položeni su vijenci na spomenik solunskim dobrovoljcima sa područja opštine Sokolac stradalim za odbranu otadžbine i Evrope u Prvom svjetskom ratu.

On je istakao da je 11. novembar veoma značajan datum za srspki narod, jer je na taj datum 1918. godine potpisano primirje nakon Velikog rata u kome je stradalo oko 28 odsto ukupnog srpskog stanovništva u Srbiji i okruženju.

Bjelica je podsjetio da je opština Sokolac prije 15 godina izgradila Spomen- obilježje solunskom dobrovoljcu, koje je jedno od rijetkih za poginule u Prvom svjetskom ratu, navodeći da se sa područja opštine Sokolac i okoline više 450 dobrovoljaca priključilo Vojsci Srbije u Velikom ratu.

„Zato izražavamo veliku zahvalnost i nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu koju su dali i djelo koje je ostalo iz njih“, istakao je Bjelica.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912-1918. godine Branimir Đurković rekao je novinarima da od 2008. godone, kada je podignut Spomenik solunskom dobrovoljcu na Sokocu, ovo udruženje obilježava Dan potpisivanja primirja između Njemačke i sila Antante kojim je završen Veliki rat i 15. septembar Dan početka proboja Solunskog fronta 1918. godine.

Prema njegovim riječima, jedan od zadataka udruženja je i da se na ovo spomen- obilježje, na kome su upisana imena 363 dobrovoljca, upišu imena još dobrovoljaca sa ovog područja.

„Za sada imamo još pet-šest imena i potrebnu dokumentaciju o njihovom učešću u dobrovoljačkim jedinicama u Prvom svjetskom ratu i biće vjerovatno iduće godine dopisani na ovaj spomenik“, naveo je Đurković.

Primirje između snaga Antante i Njemačke potpisano je 11. novembra 1918. godine u Kompijenu, čime je završen Prvi svjetski rat.

Filter 2019