Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

Nakon više od pola vijeka obnova hrama Svetog proroka Ilije u Ilijašu

Izvor: Srna

U toku je sveobuhvatna obnova Hrama Svetog proroka Ilije u Ilijašu, prva poslije više od pola vijeka, za šta će biti potrebno oko 250.000 KM, izjavio je hramovni starješina jerej Božidar Tanović.

Tanović je rekao da je prva faza radova, koja podrazumijeva kompletnu zamjenu drvene krovne konstrukcije i postavljanje novog bakarnog lima, praktično okončana.

“Milošću Božijom i po blagoslovu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, krenuli smo u projekat obnove Hrama Svetog proroka Ilije u Ilijašu. Nakon zamjene krova, koja je koštala skoro 119.000 KM, slijedi izrada nove fasade, spoljašnje uređenje, koje podrazumijeva izradu odvoda otpadnih voda i betonske galanterije”, naveo je Tanović.

On se nada da će narednih dana biti završeni radovi na odvodu otpadnih voda i drenaža oko crkve, kao i dio fasade oko zvonika, gđe je već postavljena skela, a potom je, ako bude prikupljeno dovoljno sredstava, planiran nastavak sanacije fasade, kao i freskopisanje Hrama.

“Crkva je sagrađena 1881. godine, a prva obnova je bila 1967. godine, kada je skinut stari obični limeni krov i stavljen bakarni. U tom periodu urađena je i fasada, čija je izrada dugo trajala i mnogo koštala, ali je vrijeme učinilo svoje. Fasada se odvojila od zida i predstavlja realnu opasnost da neko bude povrijeđen. Zato su ovi radovi bili neophodni”, pojasnio je Tanović.

Prema njegovim riječima, obnovu Hrama podržali su Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH /FBiH/, opštine Ilijaš, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, grad Istočno Sarajevo, ali i brojni vjernici.

Svi koji žele da finansijski pomognu obnovu Hrama Svetog proroka Ilije, sredstva mogu uplatiti na račun Srpske pravoslavne crkvene opštine Ilijaš 1610000054560086.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com