Thu. Dec 1, 2022
ћирилица /latinica

Mitropolija dabrobosanska: Nedopustivo prisvajanje srpskih dobara u FBiH

Izvor: Srna

Nedopustivo je i neprimjereno prisvajanje kulturnih i svakih drugih dobara srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Federaciji BiH /FBiH/, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske, gdje je danas održano je informativno i stručno savjetovanje u vezi sa statusom Čajničkog jevanđelja.

Stručno i informativno savjetovanje sazvao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom povodom neprimjerenog i nacional-šovinističkog odnosa bošnjačkog i hrvatskog člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te tendencioznog i nacionalističkog nasrtanja određenih bošnjačkih krugova na identitet Čajničkog jevanđelja, saopšteno je na sajtu Mitropolije.

Crkvena opština Čajniče, zahvaljujući činjenici da je nasljednica nekadašnjeg manastira u Čajniču, u svom vlastništvu posjeduje značajna kulturna dobra od kojih su napoznatija čudotvorna ikona “Čajnička Krasnica”, te rukopisno Čajničko jevanđelje.

Kako same crkve, tako i veliki broj pokretne imovine proglašen je kulturnim dobrom BiH. Učinjeno je to 2007. godine saglasnošću, kako vlasnika dobara čajničke Crkvene opštine, tako i davanjem saglasnosti Mitropolije dabrobosanske.

“Nakon informisanja o samom `Čajničkom jevanđelju`, te cjelokupne situacije koja je stvorena od 2013. godine o ovom pitanju, doneseni su određeni zaključci koje mitropolit Hrizostom treba da stavi u zakonske okvire”, navedeno je u saopštenju.

Prvi zaključak ovog savjetovanja jeste da se formira mitropolijski odbor za praćenje nasrtaja i pokušaja otimanja, te sličnih pojava o pitanju identiteta kulturnih dobara u Mitropoliji dabrobosanskoj srpsko-pravoslavne provenijencije, njihovog istorijskog, kulturnog, sakralnog i nacionalnog identiteta.

Zaključeno je i da treba u potpunosti podržati tekst obraćanja Crkvene opštine Čajniče Komisiji BiH o pitanju nelegalnog i protivzakonitog mijenjanja Odluke ove komisije iz 2007. godine u vezi sa pitanjem kulturnog dobra čajničke Crkvene opštine.

Treći zaključak odnosi se na organizaciju naučnog skupa u toku naredne godine u Sarajevu o pitanju Čajničkog jevanđelja, pod pokroviteljstvom mitropolita Hrizostoma.

Prema četvrtom zaključku, potrebno je izvršiti stručnu rekonstrukciju riznice Crkvne opštine Čajniče i pripremiti je za povratak Čajničkog jevanđelja.

Prilikom povratka Čajničkog jevanđelja sa reparacije treba organizovati prezentaciju u Čajniču.

U slučaju da Komisija BiH ne povuče svoju odluku iz 2013. godine po pitanju kulturnog dobra Crkvene opštine Čajniče, mitropolija dabrobosanska i čajnička Crkvena opština povući će svoje saglasnosti iz 2007. godine o davanju saglasnosti za proglašenje kulturnim dobrom ove crvene opštine i pokrenuće postupak za izlazak iz sporazuma, zaključeno je na stručnom savjetovanju.

Filter 2019