Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

Medicinu u Srpskoj uči i 300 stranaca

Izvor: Glas Srpske

Za najhumaniji poziv na svijetu u Republici Srpskoj u ovoj akademskoj godini spremaće se skoro 300 studenata koji u Banjaluku i Foču stižu sa svih meridijana da bi izučavali medicinu na engleskom jeziku.

Medicinski fakultet u Foči, koji je prvi u zemlji odvažno iskoračio i širom otvorio vrata i za one koji dolaze izdaleka, od oktobra je drugi dom studentima koji su došli iz Indije, Bangladeša, Šri Lanke, Sudana, Egipta, Turske, Nigerije, Tunisa, Italije, Švajcarske, Norveške, Grčke, Velike Britanije, Ukrajine, Rusije i Amerike.

– Na prvu godinu upisano je 130 studenata iz inostranstva, njih 40 već slušaju predavanja, a uskoro nam stižu i ostali. Osim toga oko 50 studenata upisalo se kod nas na drugu i treću godinu, a prethodno su studirali na engleskom u Ukrajini – rekao je za “Glas Srpske” dekan fočanskog Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić.

Sa onima koji su i protekle dvije godine medicinu učili pod svodom fočanskog fakulteta ukupno je 230 studenata iz inostranstva. Predavanja za brucoše, kazao je Bokonjić, počela su 15. oktobra, a starijim godinama 1. novembra.

– Svi se dobro snalazimo. Jedna grupa je smještena u studentskom domu, a ostali u privatnom smještaju. Animirali smo lokalnu zajednicu koja je obezbijedila dosta apartmanskog smještaja. Na jednom mjestu imamo recimo oko 70 studenata koji tu imaju i restoran sa svojom hranom – rekao je Bokonjić.

Od ove akademske godine medicinu na engleskom jeziku stranci će učiti i na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, a dekan te visokoškolske ustanove Ranko Škrbić rekao je za “Glas” da očekuje da predavanja za njih počnu 15. novembra.

– Prijavilo se sedamdesetak inostranih studenata. U fazi smo slanja dokumentacije jedni drugima, Indijcima trebaju vize, tako da rješavamo sve u hodu i očekujem da će jedna grupa studenata biti ovdje oko 15. novembra i tada bi i zvanično trebalo da počne nastava za njih. Oni koji ne stignu do tada na početku će nastavu pratiti onlajn – rekao je Škrbić, dodavši da u Banjaluku osim Indijaca stižu i studenti iz Turske i još nekih zemalja iz kojih je bilo pojedinačnih upita.

Prvi čovjek banjalučkog Medicinskog fakulteta kaže da su profesori spremni za nastavu na engleskom te da je sve organizovano i samo čekaju studente.

Stomatologija

Iako je bio plan da od ove akademske godine na Medicinskom fakultetu u Foči uvedu i studij stomatologije na engleskom jeziku, Dejan Bokonjić kaže da im je licenca stigla kasno, tako da će sve pripremiti da bi taj plan realizovali u narednoj akademskoj godini.

– Krenućemo iduće godine, a glavni fokus biće nam Grčka, jer su tamo iskazali veliko interesovanje za studij kod nas – rekao je Bokonjić.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com