Tue. Mar 21, 2023
ћирилица /латиница

Медицински факултет у Фочи промовисао 133 млада љекара

Извор: Срна

Медицински факултет у Фочи данас је промовисао 133 млада љекара, који су диплому овог факултета стекли у 2021. години.

На свечаности у Градском позоришту, након полагања Хипократове и заклетве сестринства, уручене су дипломе за 67 доктора медицине, 28 доктора стоматологије, 18 дипломираних медицинара здравствене његе, 17 професора специјалне едукације и рехабилитације, једног мастера здравствене његе и два мастера здравствене едукације и рехабилитације.

Студент генерације је Оливера Драшковић из Источног Сарајева, са одсјека медицине, која је имала просјечну оцјену 9,74.

У исто вријеме факултет је завршила и њена сестра близнакиња Кристина, која је имала готово идентичан просјек, тек незнатно мањи од ње.

Оливера већ ради у Болници “Србија” у Источном Сарајеву, док је Кристина остала на Медицинском факултету.

– Колективу Болнице `Србија` дугујем велику захвалност што су ми пружили прилику да се запослим у веома кратком року и добијем жељену специјализацију – интерну медицину. Моја сестра и ја завршиле смо исти дан, заједно смо студирале, дијелимо исти просјек, она се опредијелила за академски позив, а ја сам се одлучила за клинички пут и мислим да смо једнако успјешне – рекла је Оливера Драшковић.

На одсјеку стоматологија најбоља је била Драгана Марковић са просјеком 8,67, на здравственој њези Марица Перић 8,96 и на спцијалној едукацији и рехабилитацији – смјер логопедија Николина Миладиновић 9,37 и смјер развојни поремаћаји Горан Пашов 9,15

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић истакао је да су овом промоцијом у тржиште рада упутили 133 млада љекара, од којих су неки већ запослени.

– Неки се спремају да почну да раде, углавном, како ствари стоје, сви ће имати посао и добијати специјализације. Поносни смо јер смо дали велики допринос развоју нашег друштва, ово је круна нашег рада, ова дјеца су 99 одсто били изврсни студенти – рекао је Бокоњић.

Он је навео да ће већина ових младих љекара остати на овим просторима да буду на услузи грађанима, а појачаће и академску заједницу.

Бокоњић је додао да гдје год оде, по здравственим установама у БиХ и региону, среће бивше студенте овог факултета, што показује да ова високошколска установа ради добар посао.

Псим Бокоњића, дипломцима су на свечаности срећне и успјешне љекарске каријере пожељели и ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић и предсједник Скупштине општине Фоча Срђан Драшковић.

УЗ најбоље студенте, награде су додијељене и најуспјешнијим наставницима у 2021. години, по избору студената, Бранкици Давидовић, Наталији Хаџивуковић и Андријани Бакоч.

Од 1993. године, када је основан, Медицински факултет у Фочи уписало је више од 5.000 студената, а дипломирало је око 1.500, речено је на свечаности.

На овом факултету тренутно студира више од 1.700 студената из региона, Европе, Азије и Америке. 

Filter 2019