Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /latinica

Lopovi kradu dok vlasnici kuća idu na slave

Izvor: Glas Srpske

Porodična slavlja i okupljanja sve češće koriste lopovi da bi se domogli lake zarade i krali po kućama, a samo tokom novembra na području Hercegovine zabilježeno je pet teških krađa, u kojima je odneseno više od 10.000 maraka, kao i veća količina zlatnog nakita.

Prema policijskom podacima lopovi su uglavnom “operisali” u noći proslave pravoslavnih slava Đurđic i Mitrovdan, a najčešće ulaze obijajući prozore i vrata. Posljednja provala zabilježena je u Berkovićima u noći 16. novembra, kada su lopovi, dok je domaćin bio na slavi, upali u kuću.

Kako saznajemo, provalnik ili više njih ukrali su 1.000 evra od mještanina Berkovića. Izvor blizak istrazi je pojasnio da je lopov, da bi se dokopao novca razvalio prozor te ušao u kuću.

-Po ulasku u kuću lopov je ispreturao sve unutra dok nije našao novac. Pretpostavlja se da je znao da vlasnici kuće idu na slavu te da ih je pratio i čekao momenat kada odu. To se desilo u popodnevnim časovima i u to vrijeme kada u kući nije bio niko – rekao je naš izvor.

U Policijskoj upravi Trebinje kazali su da im je ovaj slučaj prijavljen u srijedu.

– Prema navodima prijave nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u kuću u Berkovićima te ukrala novac. Policija je obavila uviđaj i u toku je istraga s ciljem identifikovanja i pronalaska osobe osumnjičene za ovu tešku krađu – rekli su u policiji ne navodeći detalje.

Prema policijskim podacima u posljednje vrijeme u Hercegovini učestale su provale u kuće. Nedavno je policiji prijavljeno više krađa koje su se desile tokom proslave Mitrovdana.

Prema policijskom izvještaju lopovi su u noći između 8. i 9. novembra u Nevesinju provalili u dvije kuće i prodavnicu. Prva provala zabilježena je u naselju Kilavci, gdje su lopovi iz jedne porodične kuće ukrali oko 10.000 maraka. Iste večeri prijavljena je i provala u kuću u naselju Miljevac na području Nevesinja iz koje ukraden zlatni nakit i pištolj. Te noći, tokom proslave Mitrovdana, na meti kradljivaca našla se i prodavnica u centru Nevesinja, odakle je ukradena određena količina robe. Kamere video-nadzora u prodavnici snimile su lopova, a policija je nedavno objavila i njegovu fotografiju te zamolila građane da ako ga vide ili znaju nešto o njemu da to jave. Svi ovi slučajevi okrakterisani su kao teške krađe.

Osim ovih provala početkom novembra, brzom reakcijom policije uhapšeni su lopovi koji su ukrali “fijat punto” sa parkinga Štreka u Trebinju. Policija je uhapsila lopove B. M. i M. K. i prije nego što su vlasnici vozila shvatili da im je četvorotočkaš odvezen.

Kazne

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske provalnike u kuće čekaju višegodišnje zatvorske kazne, ukoliko bude dokazana njihova krivica. Ovaj zakon za teške krađe, u šta spadaju provale u kuće, predviđa kazne od jedne do osam godina zatvora.

Te kazne, kako piše u zakonu, predviđene su, između ostalog, za one koji obijanjem, provaljivanjem ili drugim savlađivanjem većih prepreka ukradu stvari ili novac iz zaključanih kuća, soba, ormara ili blagajni.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com