Sun. Apr 14, 2024
ћирилица /latinica

Kosovske institucije od danas bez Srba

Foto: Kurir

Izvor: Glas Srpske

Zbog jednostranih poteza Prištine, Srbi na sjeveru Kosmeta podnijeli su ostavke na sve funkcije u lokalnoj samoupravi, pravosuđu, policiji, javlja RTS.

Srbi na Sjeveru Kosmeta su za mir i ostaju svoji na svome. Od Prištine traže punu primjenu Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje jednostrane odluke u vezi sa registarskim tablicama.

Od danas na sjeveru Kosova i Metohije neće biti srpskih policajaca. Oni su u svojim policijskim stanicama u nedjelju i formalno podnijeli ostavke. U tekstu ostavke navode da ostavku podnose svojevoljno iz ličnih i moralnih razloga. 

Osim u policijskim stanicama srpskih policajaca neće biti ni na administrativnim punktovima “Jarinje” i “Brnjak” koje su napustili juče poslije podne.

Srba od danas neće biti ni u drugim institucijama i službama formiranim po Briselskom sporazumu. Pravosusdni organi ostali su bez sudija i tužilaca, lokalne samouprave bez administracije i službenika jer su ostavke podnijeli i opštinski i administrativni službenici.

Poslanici Srpske liste vratili su poslaničke mandate skupštini privremenih prištinskih institucija. To je potvrdio Iljir Kerčeli, šef kabineta predsjednika skupštine.

Srpski policajci iz sve četiri opštine sa sjevera KiM koji su podnijeli ostavke, od jutros dolaze u stanicu policije u Kosovskoj Mitrovici kako bi razdužili opremu i naoružanje.

Od jutros ostavke Srbi podnose i u Osnovnom sudu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Uprkos nezadovoljstvu Srba politikom vlade u Prištini na sjeveru KiM je ovih dana mirno a jutros je nastava u školi počela redovno, otvorene su i zdrastvene ustanove, a prodavnice su dobro snabdjevene.

Za nastalu krizu u odnosima ovdašnjih Srba i vlade u Prištini očekuju se diplomatska i politička rješenja.

Američka ambasada u Prištini zatražila je od Aljbina Kurtija da odmah uspostavi Zajednicu srpskih opština. Iza ambasade traže od Srba da se vrate u institucije upozoravajući da trenutni sporovi, kako kažu, imaju kapacitet da dalje eskaliraju na terenu.

Aljbin Kurti je na sinoćnoj sjednici Vlade u Prištini rekao da se “zakonitost i ustavnost ne mogu kompromirtovati dok dijalog i institucije nemaju alternativu”.

Kurti je ponovio poziv Srbima da ne bojkotuju i ne napuštaju kosovske institucije koje kako je rekao služe svima bez razlike.

Protest Srba uslijedio je na potez Prištine da, bez prethodnog dogovora, ukine KM tablice i počne kažnjavanje onih koji svoje automobile ne žele da registruju na RKS tablice.

U selu Kišnica kod Gračanice grupa albanskih mladića bacila je Molotovljev koktel u dvorište kuće porodice Trajković.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com