Калабухов: Руски језик све више присутан на универзитетима у Српској

Извор: Срна

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Kалабухов данас је на Филозофском факултету на Палама отворио Међународни образовни форум “Руски језик и евроазијски вектор у развоју образовања, науке и културе” и поручио да му је драго што је руски језик све више присутан на универзитетима у Српској.

Kалабухов је оцијенио да је то још један заједнички корак у развоју односа и доказ да постоје везе између установа и младих људи из Републике Српске и Русије у сфери образовања, што сматра да је нарочито важно.

“Битна је размјена јер у томе видимо још једну гаранцију продубљивања наших руско-српских веза у изучавању руског и српског језика на Универзитету у Нижњем Новгороду”, рекао је Kалабухов новинарима прије отварања форума.

Kалабухов је напоменуо да руски језик историјски гледано није језик колонијализма и ропства него језик пријатељства и наука.

Форум организује Универзитет у Источном Сарајеву и Државни универзитет у Нижњем Новгороду из Руске Федерације.

Kалабухов је истакао да је тема форума битна како за евроазијске заједнице на простору земаља бившег Совјетског савеза, тако и за Балкан.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је да је тема изазови у високом образовању и науци на евроазијском простору, као и положај руског језика као базе за интернационализацију у образовању, науци и култури,

Мастиловић је додао да ће на форуму о високом образовању имати прилику да размијене искуства како је текао болоњски процес у Руској Федерацији, како тече у Републици Српској и који су будући правци.

Према његовим ријечима, с обзиром да Филозофски факултет на Палама има Центар за руске студије имаће прилику да на једној научној основи сви заједно разговарају о заједничким правцима у области образовања али и могућностима размјене студентима са Универзитетом у Нижњем Новгороду.

Замјеник проректора за међународне дјелатности научно-истрачивачког Државног универзитета “Лобачевски” из Нижњег Новгорода Kонстантин Kимаев рекао је да се у Источном Сарајеву одржава завршни дио научног скупа који је трајао неколико дана.

“Научни скуп или форум почео је 3. октобра у Kазахстану, наставио у Београду, Новом Саду и завршава на Универзитету у Источном Сарајеву. Подразумијева округле столове, сусрете са писцима и различите мастер класове”, појаснио је Kимаев.

Он је подсјетио да Нижњеновгородска област више година сарађује са Републиком Српском, а да данашњи скуп само продубљују ту заједничку сарадњу.

Амбасадор Kалабухов је уручио одликовање проректору за међународну сарадњу и осигурање квалитета Марку Гутаљу за допринос развоју сарадње Универзитета у Источном Сарајеву са институцијама образовања, науке и културе Русије.

Filter 2019