Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

Zeljković i ostali negirali krivicu za malverzacije sa nabavkom maski i medicinske opreme

Foto: RTRS

Izvor: Glas Srpske

Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, te još četiri optužena za zloupotrebe pri nabavkama medicinske opreme u periodu pandemije virusa korona, čime su načinili milionsku štetu po budžet Srpske, negirali su krivicu u banjalučkom Okružnom sudu.

Osim Zeljkovića, da nisu krivi izjavili su direktori firmi “Prokontrol” iz Banjaluke Slavko Bojić i “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije “Travel for fan” Saša Marković. Optužnicom je obuhvaćen i  bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija” Sani Crljić koji je takođe rekao da nije kriv.

Optužnicu protiv njih podiglo je Republičko tužilaštvo i njom se Zeljkoviću stavlja produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i primanje  mita.

Tužilaštvo je u ovom slučaju uz optužnicu sudu dostavilo 2.525 materijalnih dokaza, odnosno pisanih dokumenata.

Ranije je Okružni sud u Banjaluci odbio da potvrdi optužnicu protiv Zeljkovića i ostalih i vratio je na doradu. Tom optužnicom Zeljkoviću je bio na teret stavljen i  nesavjesan rad u službi.

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka,  Zeljković je kršio procedure javnih nabavki te sproveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. Tako su, kako se između ostalog, navodi u optužnici, maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za čak 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela  po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne.

Na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Bojića terete  za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca za krivično djelo zloupotreba u postupku javne nabavke.

Iz Republičkog javnog tužilaštva saopšteno je da je nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, Zeljković sebi nezakonito pribavio imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Markoviću i preduzeću „Travel for fan” 578.780 KM, Bojiću i firmi “Prokontrol”  241.562,50 KM i Crljiću i firmi  „Sineks laboratorija” nezakonitu imovinsku korist od 28.700 maraka. Zeljković je uhapšen 16. septembra prošle godine i u pritvoru je proveo pet mjeseci.

Nakon sprovedene vrlo složene istrage, Tužilaštvo je  podiglo optužnicu na osnovu pribavljenih preko dvije hiljade materijalnih dokaza, saslušanja preko stotinu svjedoka, sprovođenja forenzičkih vještačenja mobilnih telefona osumnjičenih i finansijskih vještačenja.

Branilac Bojića i Markovića, Miloš Stevanović kazao je da će ići na suđenje i da nisu tačne informacije da će neko priznati krivicu.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com