Wed. Feb 8, 2023
ћирилица /latinica

Za javni gradski prevoz u ovoj godini izdvojeno 320.000 KM

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Gradska uprava Istočno Sarajevo izdvojila je u ovoj godini 320.000 KM za subvencionisanje nerentabilnih autobuskih linija na području grada, što je za 50.000 KM više nego u prethodnoj godini, a radićemo i na tome da, u dogovoru sa autoprevoznicima, uvedemo jedinstvenu autobusku kartu u gradskom saobraćaju, rekao je v.d. načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove Obrad Kovač.

„Imali smo namjeru da tokom ove godine uspostavimo jedinstvenu autobusku kartu koja bi važila kod svih prevoznika, tako da bi građani koji koriste gradski prevoz mogli da mjesečnu kartu koju su kupili kod jednog prevoznika, po potrebi, koriste i kod drugog prevoznika. Zbog naglog poskupljenja goriva, taj problem nismo uspjeli da riješimo u ovoj godini. Međutim, nećemo odustati od te ideje i to će, vjerovatno, biti naš prioritet u narednom periodu“, istakao je Kovač.

On je naglasio da se, nakon izdvajanja dodatnih 50.000 KM u ovoj godini, već osjeti određen napredak u oblasti javnog gradskog prevoza, ali da svaka aktivnost u vezi sa poboljšanjem kvaliteta gradskog prevoza zahtijeva izdvajanje dodatnih sredstava iz budžeta.

„Istočno Sarajevo zaslužuje da ima kvalitetan, uređen gradski prevoz. Smatramo da prevoz dobro funkcioniše u većim gradskim sredinama, gdje postoji i realna potreba za većim brojem linija, ali problem predstavljaju mala, ruralna područja, u kojima su, zbog samo jednog ili dva putnika koji koriste javni prevoz, autobuske linije neodržive“, istakao je Kovač.

Kovač kaže da, posljednjih godina, sve manje putnika koristi javni prevoz, te da se autobusima prevoze isključivo učenici, što predstavlja najveći problem u organizaciji gradskog saobraćaja.

„Svake godine vršimo usklađivanje redova vožnjeautobuskih linija na području grada, a u tom postupku mogu da učestvuju svi zainteresovani prevoznici grada, koji imaju odgovarajuće važeće licence za obavljanje javnog linijskog prevoza. Autoprevoznici tada mogu da iskažu interes za određene linije, uvođenje dodatnih ili ukidanje neisplativih linija za koje nema interesovanja putnika ili realne potrebe“, rekao je Kovač, dodajući da o ovom postupku građani budu blagovremeno obaviješteni.

Filter 2019