Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

Domaćinstva još mogu da se prijavljuju za ugradnju solarnih panela

Izvor: Srna

Domaćinstva u Republici Srpskoj još mogu da se prijavljuju za ugradnju solarnih panela na krovove u sistemu kupac-proizvođač, a prednosti ovog programa energetske efikasnosti stanovništu predstavlja oko 200 agenata na terenu.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je Srni da agenti idu od vrata do vrata i upoznaju građane sa svim prednostima instalacije solarnih panela na krovovima kuća, te da će akcija trajati 60 dana.

Na pitanje kada će oni koji su se prijavili znati da li su ispunili sve uslove za postavljanje solarnih panela na krovove, Petrović je istakao da se nikakve odluke neće donositi dok ne vide rezultate rada agenata.

Nakon što agenti upoznaju građane sa svim prednostima, Petrović je rekao da će zainteresovani moći da se prijave za postavljanje solarnih panela na krovove, istakavši da su prednosti programa energetske održivosti značajne i da je cijela Evropa iskoristila taj sistem.

Elektroprivreda Republike Srpske planira da programom energetske održivosti obuhvati i privrednike, ali i zajednice etažnih vlasnika, bolnice, domove zdravlja i vjerske objekte.

Petrović je pojasnio da više neće biti javnog poziva, već će ići inicijativno pismo svim subjektima koji su zainteresovani za instaliranje solarnih panela na krovove.

Prema njegovim riječima, traže model sa Privrednom komorom Republike Srpske kada je riječ o privrednicima jer tu neće biti isti finansijski okvir kao kod domaćinstava.

– Kada je riječ o ostalim subjektima oni su predviđeni, program je spreman, ali nećemo da krećemo s njim dok ne završimo prvu fazu – zaključio je Petrović.

Iz Elektroprivrede Republike Srpske ranije su poručili da će domaćinstvima koja budu odabrana za instalaciju solarnih panela biti umanjeni računi za struju i omogućeno da se ne obaziru na eventualna poskupljenja u budućnosti.

– Domaćinstva koja dobiju fotonaponsko postrojenje narednih 25 godina neće plaćati klasični račun za struju kakav sada plaćaju, a 10 godina će plaćati otplatu dijela vrijednosti ovog postrojenja, nakon čega ono prelazi u njihovo vlasništvo – naveli su iz Elektroprivrede.

Rok za prijavu domaćinstava bio je 15. oktobar, nakon čega je saopšteno da se prijavilo oko 5.000 domaćinstava, a iz Elektroprivrede su ranije rekli da je u planu ugradnja solarnih panela na krovove 50.000 kuća u Republici Srpskoj.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com