Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

Dodik, Cvijanović i poslanici polažu zakletvu: Danas konstitutivna sjednica NSRS

Izvor: Srna

Konstitutivna sjednica novog, 11. saziva Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će zakletvu položiti novi poslanici, te novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, biće održana danas u Banjaluci.

Sjednicom će predsjedavati najstariji narodni poslanik Nataša Radulović uz pomoć generalnog sekretara Skupštine Nebojše Zgonjanina i najmlađih poslanika iz tri političke partije sa najvećim brojem mandata – Anje Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića.

Konstitutivnom sjednicom Radulovićeva će predsjedavati do izbora novog predsjednika Narodne skupštine.

Na dnevnom redu su konstituisanje radnog predsjedništva, izbor Komisije za izbor i imenovanje i razmatranje i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, nakon čega je planirano polaganje svečane zakletve narodnih poslanika.

Potom će uslijediti izbor predsjednika Narodne skupštine, a zatim razmatranje prijedloga odluke o broju potpredsjednikā Narodne skupštine, pa izbor potpredsjednika Narodne skupštine.

Osma tačka podrazumijeva imenovanje generalnog sekretara Skupštine i njegovog zamjenika, dok je deveta polaganje svečane zakletve člana Predsjedništva BiH iz Srpske Željke Cvijanović, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Pred Narodnom skupštinom zatim će svečanu zakletvu položiti novoizabrani predsjednik Milorad Dodik i potpredsjednici Republike Srpske Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

Nakon toga uslijediće pokretanje inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a zatim pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

Početak sjednice zakazan je za 12 časova.

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini su usvojili i prijedlog odluke prema kojem bi Narodna skupština u 11. sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika.

Utvrđen je i broj mjesta u radnim tijelima koja pripadaju pojedinim poslaničkim klubovima, odnosno poslaničkim grupama, navodi se u saopštenju Skupštine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com