Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /latinica

Brisel: Odmah odgoditi odluku o registarskim tablicama i obustaviti kaznene mjere za Srbe

Izvor: Srna

Portparol EU Peter Stano pozvao je vlasti /samoproglašenog/ Kosova da odmah odgode primjenu odluke o registarskim tablicama i da obustave kaznene akcije za građane Srbije koji imaju automobile sa srpskim registarskim oznakama, prenosi “Kosovo onlajn” pisanje “Albanijan posta”.

“EU ponovo traži od kosovskih vlasti da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila i obustavu bilo kakve kaznene akcije protiv vlasnika registarskih oznaka KM”, naglasio je Stano.

Stano je podsjetio i na obaveze koje institucije samoproglašenog Kosova imaju da sprovode sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

“Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum i Ustavni sud /samoproglašenog/ Kosova je odlučio da se uspostavi Asocijacija/Zajednica. Stoga je njeno uspostavljanje zakonska obaveza za /samoproglašeno/ Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze krši princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu /samoproglašenog/ Kosova”, rekao je Stano.

On je dodao da je odgovornost strana da garantuju mir i stabilnost.

“Svaka akcija, poput paljenja automobila, ili zastrašujuća retorika koja bi mogla da dovede do tenzija, neprihvatljiva je i izazvaće odgovarajuću reakciju međunarodne zajednice”, naveo je Stano u odgovoru za “Albanijan post”.

Stano je ocijenio da povlačenje srpskih predstavnika iz institucija samoproglašenog Kosova nije rješenje za aktuelne sporove, ali “ima potencijal za eskalaciju tenzija na terenu”.

Portparol EU je pozvao Srbiju i Srpsku listu da poštuju svoje obaveze i vrate se u institucije samoproglašenog Kosova kako bi ispunili zadatke koje su preuzeli, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne uprave.

On je naveo da nedavana dešavanja dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ometaju bezbjednosnu situaciju u regionu i šire.

Stano je garantovao da je za svaku akciju koja bi dovela do konfrontacije, u bliskoj koordinaciji sa mirovnom misijom NATO na Kosovu /Kfor/ i Kosovskom policijom, Misija EU za vladavinu prava /Euleks/ spremna da obezbijedi stabilnost na teren.

“EU je spremna da nastavi da olakšava pregovore, ali obje strane moraju pokazati spremnost da konstruktivno traže rješenja i poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu”, zaključio je Stano.

Politički i institucionalni predstavnici Srba odlučili su da Srbi napuste sve političke institucije na Kosovu i Metohiji, skupštinu, vladu i četiri opštine, kao i u pravosudne organe, policiju i administraciju.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da te odluke biti na snazi dok Priština ne počne da poštuje sporazume i pravo, dok ne povuče odluku o tablicama i formira Zajednicu srpskih opština.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com