Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić: Kazani – kap u moru stvarnog broja ubijenih sarajevskih Srba

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da Bošnjaci na sve načine pokušavaju da minimizuju ulogu pripadnika svog naroda koji su ubijali Srbe i upozorio da se sistemski plan da se Srbi sklone iz Sarajeva danas sprovodi istom metodologijom, ali samo na perfidniji način.

Ćosić je, povodom 29 godina od monstruoznih zločina na Kazanima, rekao Srni da je ova godišnjica samo primjer jednog od mnogih mjesta na kojima su sarajevski Srbi ubijani, i to na najgnusniji način.

On je ukazao da lokacija na kojoj su stradali sarajevski Srbi govori o tome da oni nisu ubijani samo u Sarajevu, koje je bilo pod kontrolom takozvane Armije BiH, nego i na padinskim dijelovima grada.

Broj od nekih dvadesetak Srba, koliko kažu da je ubijeno na Kazanima, istakao je Ćosić, samo je kap u moru stvarnog broja Srba koji su pobijeni u ovom gradu.

„Zvanični podaci kažu da je stradalo od 3.500 do 4.000 sarajevskih Srba kao civila. Vjerovatno se nikada neće utvrditi tačan broj, jer su sistematski ubijane cijele porodice. Na ozbiljan, planski način se vodilo računa da se svi tragovi zločina zametnu. Činjenica da je vrlo mali broj odgovarao za taj zločin govori u prilog tome“, istakao je Ćosić.

On je podsjetio da su Kazani postali evidentni samo zbog toga što su na tom mjestu ubijali pripadnici Cacine Devete motorizovani brigade koji su ušli u sukob sa tadašnjim vlašću u Sarajevu, te da nije bilo tog sukoba ni to mjesto nikad ne bi bilo otkriveno kao mjesto gnusnih zločina.

„Ono što danas vlast u Sarajevu radi je sramotno i tužno, da nas ponižavaju na takav način, da imamo sraman tekst na toj tabli, da imamo netačan broj ubijenih. Željeli su samo da se predstave kao neko ko je spreman da osudi zločine sopstvenog naroda“, ocijenio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ćosić kaže da treba osuditi sve one koji su počinili neki zločin, bez obzira o kome je riječ.

„Mi, kao narod, treba tako da gledamo, bez obzira što Bošnjaci pokušavaju da minimizuju ulogu pripadnika svog naroda koji su ubijali Srbe“, poručio je Ćosić.

On je naglasio da je danas sreća što postoji Republika Srpska, kao i grad Istočno Sarajevo, jer su to istinski institucionalni mehanizmi zaštite srpskog naroda.

„Dok god Srbi imaju zaštitu kroz svoju državu, opštine i grad do tada će funkcionisati, a nikada nećemo dozvoliti da one koji žive sa nama, a u manjini su na takav način progonimo ili, ne daj Bože, ubijamo kao što je tadašnje Sarajevo radilo“, rekao je Ćosić.

Bošnjački političari Sarajeva gotovo tri decenije skrivaju tačan broj ubijenih Srba iz ovog grada, koji su odvedeni iz svojih domova u ratnim godinama i ubijeni na Trebeviću na lokalitetu Kazani, pa bačeni u neku od jama.

Na Kazanima, na području Starog Grada u Sarajevu, prošle godine otkriveno je spomen-obilježje posvećeno ubijenim sarajevskim Srbima tokom 1992. i 1993. godine.

Predstavnici iz Republike Srpske ocijenili su tada da je spomen-obilježja Kazani sa predloženim tekstom i brojem žrtava sramotan i nedostajan, te da se, iz poštovanja prema žrtvama, moralo bar navesti ko ih ubijao tokom 1992. i 1993. godine.

Iz nepristupačne jame na padinama Trebevića ekshumirani su posmrtni ostaci 29 lica, uglavnom srpskih civila, a postoje sumnje da ih je više ubijeno i bačeno u nju jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Za zločine počinjene na toj lokaciji osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne zatvora od deset mjeseci do šest godina.


Filter 2019