Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić: Grad izdvaja sredstva za saniranje deponija “Krupačke stijene” i “Stanišić dolovi”

Izvor: Filter

S ciljem zaštite lokalnih deponija na području grada Istočno Sarajevo, odnosno životne sredine, rijeka i riječnih tokova koji se nalaze u njihovoj blizini, Grad Istočno Sarajevo je ove godine, prvi put, u budžetu planirao 150.000 KM za radove na sanaciji ovih deponija

“Nakon obavljenih razgovora sa predstavnicima komunalnih preduzeća, zaključili smo da nam je u ovom trenutku najbitnije da saniramo deponije “Krupačke stijene” Trnovo i “Stanišića dolovi” Pale s ciljem zaštite rijeka i riječnih tokova.U skladu sa tim, stručni ljudi iz oblasti zaštite životne sredine, a naročito gospodin Slavko Kujundžić sa Pala, pomogli su nam da zajedno sa našom Razvojnom agencijom izradimo kvalitetnu aplikaciju prema Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske”, izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Odobrena su sredstva u iznosu od 100.000, Grad će izdvojiti još 100.000 KM i tih 200.000 KM će biti upotrijebljeno za neophodne sanacione radove na pomenute dvije deponije.

“Nastojaćemo da posao završimo do kraja ove godine ili početka naredne, u zavisnosti od vremenskih uslova. Preostalih 50.000 KM iz gradskog budžeta ćemo iskoristiti kao subvenciju za poslovanje komunalnih preduzeća koja otpad iz svojih lokalnih zajednica ne deponuju na jednu od ove dvije koje se nalaze na području grada Istočno Sarajevo”, rekao je Ćosić.

Bitno je istaći da je ovo prvi put da Gradska uprava Istočno Sarajevo na ovakav način pristupa pitanju deponija, a u naredne dvije godine će se raditi u pravcu pronalaženja načina za izgradnju reciklažnog postrojenja ili spalionice na području Istočnog Sarajeva ili izgradnje regionalne deponije.

“Grad čine ljudi, ali isto tako i potrebna infrastruktura. Jedno bez drugog ne ide, a naši sugrađani zaslužuju da pitanje odlaganja otpada bude dugoročno kvalitetno riješeno”, poručio je Ćosić.

Filter 2019