Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /latinica

Jerinić najavio da će tražiti smjenu članova CIK-a

Izvor: Srna

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić poručio je predsjedniku Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suadu Arnautoviću da će tražiti njegovu smjenu „zbog ponižavanja, lažnog optuživanja i etiketiranja Doboja“, kao i „smjenu članova Komisije jer krše zakon i ljudska prava“.

Jerinić je u otvorenom pismu Arnautoviću naveo da su se „skandalozne izjave koje je iznio napamet ili po narudžbi da bi optužio Dobojlije i Gradsku izbornu komisiju pokazale kao neistinite, jer su neiskorišteni glasački listići i pečati pronađeni“.

On je najavio „pravnu borbu i svaki vid borbe zbog torture koju Dobojlije konstantno trpe zbog neznanja i stranačkih ljudi u CIK-u BiH“.

Jerinić je naglasio da „Dobojlije nemaju ni finansijere, niti strane ambasade koje moraju slušati, da njegovi građani neće biti pokusni kunići“.

-Mnogi priželjkuju ekscese, a mi smo uvijek za stabilnost i to je razlog što građane nisam pozvao pred CIK ali taj demokratski čin protesta ostaje opcija. Meni su moji sugrađani iznad svega i odgovaram njima, a ne faktorima iz sjene – rekao je Jerinić.

On je napomenuo da se među članovima PDP-a priča da je naredni korak neki novi izbori.

-Dobojlije nemaju kome poslati peticiju u Predstavnički dom, ali čim proglasite rezultate izbora, to će biti prvi zahtjev. Zahtjev za smjenu neprofesionalnih, nedemokratskih, članova koji krše zakon i ljudska prava u BiH, nestranačkog i nezavisnog tijela, što bi CIK BiH trebalo da bude –  naveo je Jerinić.

On je dodao da će prvo tražiti smjenu Arnautovića zbog ponižavanja, lažnog optuživanja i etiketiranja Doboja, a upitao ga je i da li će Dobojlije i članovi GIK-a dobiti njegovo izvinjenje?

-Gospodine Arnautoviću imunitet koji imate za obavljanje dužnosti se ne može koristiti za lažne informacije s ciljem uznemiravanja javnosti, niti je opšta prepreka za krivični ili parnični postupak. Najmanje što možete učiniti je da se izvinete na način kako ste i dezinformisali javnost prvi put -naveo je Jerinić.

Arnautović je nedavno rekao federalnim medijima da je nakon što je preuzet izborni materijal iz svih opština u BiH „da u gradu Doboju sa 61 biračkog mjesta ne postoje vreće i pečati od neiskorištenih glasačkih listića“.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina izjavila je prošle sedmice da u Doboju nedostaju vreće sa dvadesetak biračkih mjesta, a ne sa 61, kako je ranije rekao Arnautović, te da je moguće i da je u pitanju samo nepropisno pakovanje. Prutina je rekla da je kod davanja izjave Arnautovića došlo do nekih nejasnoća i „šuma u komunikaciji“ jer je, zapravo, riječ o manjem broju biračkih mjesta.

Filter 2019