Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /latinica

Šmit danas nametnuo nove izmjene Izbornog zakona BiH

Izvor: Filter

Nakon što je N1 oko 19.00 časova najavio da će Kristijan Šmit nametnuti nove izmjene Izbornog zakona BH, stigla je i potvrda.

Na zvaničnoj stranici OHR-a objavljena je izjava Krisrijana Šmita naslovljena sa “Paket funkcionalnosti”.

Još uvijek se očekuju detalji ali po onome što je u izjavi navedeno, izmjene se odnose najviše na postizborni period u Federaciji BiH.

“Vi ste demokratskim glasanjem pokazali svoju odgovornost. Sada, vaša glasačka volja mora biti ispoštovana – ono što mora uslijediti je brzo formiranje vlada, parlamenata i pravosudnih institucija, koje moraju biti spremne da se odmah uhvate u koštac sa brojnim ozbiljnim pitanjima koja se nalaze pred ovom zemljom i njenim građanima”, navedeno je u izjavi.

Za sudbinu ove zemlje ključno je da više ne bude blokada, navodi Šmit.

“Zbog toga sam nametnuo mjere koje će unaprijediti funkcionalnost institucija u Federaciji BiH. One će omogućiti svim građanima da se njihov glas čuje i osigurati im da ih zaista i predstavljaju oni koje su izabrali”, stoji u izjavi.

Dalje se dodaje da izmjene koje je danas uveo neće uticati na glasove koje su građani dali, te da se odnose na direktne izbore već na post-izborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tijela.

“Moj hitan zahtjev danas izabranom sazivu Parlamenta BiH jeste da brzo usvoji odluku o kojoj se već više od deset godina samo raspravlja, koja se čeka, o kojoj se samo izriču bujice riječi bez ikakvih posljedica: implementirajte presude Sejdić-Finci, Zornić i sve druge odluke suda u Strazburu i sudova u Sarajevu. Ja ću biti u tom timu i pomagaću, jer ovo zahtijeva mnogo rada i promišljanja”, navodi Šmit.

Odlukama se uvode mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi, čime će se osigurati funkcionalnost Federacije BiH. Mnoge procedure su pojednostavljene. Uvedeni su rokovi. I postoje posljedice u slučaju ignorisanja ovih rokova.

“Nakon današnjih odluka, nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani zvaničnik, neće više moći držati Federaciju taocem”, poručuje Šmit.

Odlukom je povećan broj delegata u Domu naroda. Time se omogućava raspodjela mandata tako da se ispravlja prezastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda u nekim kantonima o čemu je bilo riječi u slučaju Ljubić te u nekim drugim presudama, dodaje se u izjavi. Takođe, sada po prvi put Ostali iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH.

“Ove odluke imaju za cilj spriječiti paralizu Federacije BiH nakon izbora. Zato to činim i ove odluke donosim danas. Ne postoji način da se ugrozi struktura BiH kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, sa tri konstitutivna naroda i Ostalima. I svi imaju i trebaju imati zaštićena prava. Potrebna nam je kultura dijaloga i saradnje – funkcionalne strukture su osnova takve demokratske kulture. Mi moramo prilagoditi koncepte iz 1995. novoj, otvorenoj i razumnoj mladoj generaciji. Svijet se promijenio i mi moramo prilagoditi demokratske vrijednosti”, zaključuje Šmit.

Filter 2019