Thu. Dec 1, 2022
ћирилица /latinica

U NS RS iz Sarajevsko-romanijske regije ide sedam poslanika

Izvor: Filter

Sarajevsko-romanijska regija imaće u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske sedam poslanika.

Birači iz izborne jedinice osam (šest opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo, Han Pijesak i Rogatica) najviše povjerenja dali su kandidatima SNSD-a (dva poslanika), SDS-a (jedan poslanik) i DEMOS-a (jedan poslanik).

SNSD će sa osvojenih 16.659 glasova imati dva poslanika. Najviše glasova imali su Ljubiša Ćosić i Damjan Škipina. Aktuelni gradonačlnik Istočnog Sarajeva već ranije je najavio da će ostati na toj poziciji, pa će mandat biti dodijeljen Strahinji Baševiću.

Na drugom mjestu po broju osvojenih glasova je SDS (11.062). Direktan mandat na listi SDS-a osvojio je Marinko Božović. Ukoliko načelnik Istočne Ilidže odluči da ostane na toj poziciji, a ranije je to i najavio, u Narodnu skupštinu će Darko Berjan.

Treća stranka po ukupnom broju glasova je DEMOS (7.364). Aco Stanišić osvojio je direktan mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodatna tri poslanika ova regija dobila je sa kompenzacione liste.

Iako nisu ostvarili rezultat koji bi ih direktno poslao u NS RS, Predrag Nešić i Nikolina Šljivić iz DNS-a biće poslanici.

Podsjećamo, DNS na nivou Republike Srpske nije ostvario nijedan direktan mandat, ali su nakon raspodjele tih mandata, a na osnovu ukupnog broja glasova, njima pripala četiri u NS RS. Predrag Nešić i Nikolina Šljivić bili su među ta četiri na kompenzacionoj listi koju stranke utvrđuju prije izbora. DNS je u izbornoj jedinici osam imao 3.999 glasova.

Takođe, Marina Blagojević iz PDP-a u NS RS ide preko kompenzacione liste te partije. PDP je u izbornoj jedinici osam imao 1.620 glasova.

Posmatrano po broju ličnih glasova koje su birači budućim poslanicima dali na izborima, od njih sedam najviše povjerenja dobio je Aco Stanišić sa 6.177 glasova. Na drugom mjestu je Damjan Škipina sa 5.352, a na trećem Strahinja Bašević sa samo glasom manje. Na četvrtom mjestu je Darko Berjan koji je dobio 4.020 glasova. Slijede Predrag Nešić sa 1.936, Nikolina Šljivić 601 i Marina Blagojević sa 304 glasa.

Filter 2019