Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Uhapšeno pet pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo

Izvor: Srna

 Pripadnici Federalne uprave policije /FUP/ uhapsili su jutros pet ovlaštenih službenih lica MUP-a Kantona Sarajevo zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Slobode su lišena lica čiji su inicijali M.K. /51/, A.F. /52/, J.K. /31/, M.H. /48/ i Š.A. /47/, saopšteno je iz FUP-a.

Pripadnici FUP-a, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, od jutros sprovede aktivnosti u ovoj akciji kodnog naziva “Drum” i po naredbi Opštinskog suda u Sarajevu izvršili su pretrese na pet lokacija na području Kantona Sarajevo.

Osobe lišene slobode terete se da su u posljednjih godinu dana posredno ili neposredno zahtijevali, zaprimili i prihvatili novčanu nagradu, drugu korist i obećanje nagrade za sebe ili drugog, koristeći službeni položaj.

Uhapšeni se sumnjiče da su posredovali da službena osoba u Federaciji izvrši ili ne izvrši službenu radnju, te su iskorištavali svoj položaj i ovlaštenje, prekoračivši ih i ne vršeći svoje službene dužnosti, čime su sebi ili drugome pribavili protivpravnu imovinsku korist u za sad neutvrđenom iznosu.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Filter 2019