Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Trgovci ne smiju da ograničavaju količinu hrane koju prodaju

Izvor: srpskaimfo.com

Ograničavanje količine namirnica koje jedna osoba može da kupi zakonski nije moguće, a prodavci količinu robe mogu ograničiti samo na osnovu odluke Vlade RS.

Ovo poručuju iz Inspektorata RS, naglašavajući da je, sve suprotno tome, kršenje prava potrošača.

Podsjetimo, početkom ove krize pojedini marketi ograničavali su prodaju ulja i brašna, a u posljednje vrijeme slična je situacija i sa mlijekom. Naime, u pojedinim marketima proteklih dana u nekoliko navrata ograničavali su prodaju ove životne namirnice na paket, maksimalno dva.

– Inspektorat Srpske i nadležna tržišna inspekcija odmah po saznanju o postojanju ovakve prakse reagovala je i upozorila subjekte da ne smiju nastavljati sa ograničenjima. Kao i do sada, pozivamo sve građane da se u slučaju ograničavanja od strane marketa, obrate opštinskim, odnosno gradskim inspekcijama i Inspektoratu RS sa konkretnim primjedbama na koje nadležne inspekcije mogu reagovati – ističe za Srpskainfo glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić.

Po osnovu ograničenja prodaje namirnica, od marta ove godine kažnjeno je šest subjekata, na ukupni iznos kazni od 8.400 KM.

Filter 2019