Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Тематска сједница о стању у “Мофасу”

Фото: Фото Васке

Извор: Филтер/М.К.

Одборници Скупштине града Источно Сарајево су, на тематској сједници о стању у предузећу “Мофас”, једногласно усвојили два закључка – да се за наредну сједницу припреми комплетан финансијски преглед стања и план функционисања, те да градоначелник покуша обезбиједити додатна средства за потпуно оживљавање производње до краја ове године. Градоначелник Источног Сарајева поручује да је циљ јасан а то је спасавање предузећа.

“Из буџета града смо ове године издвојили 181.500 KМ. Ја бих волио да је то још милион али градски буџет је лимитиран и да се боримо да он буде већи како би се могло још помагати”, изјавио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Тренутно је у предузећу “Мофас” запослено 47 радника, њих пет је испунило услове за пензију, док ће још троје те услове имати до краја године.

Предузеће добављачима дугује 900.000 KМ, дуг према претходним власницима је 400.000 марака, док се Пореској управи дугује милион и по марака. Постигнут је договор о репрограму дуга са Пореском а уз помоћ Града издвајају се средства за плате. Посљедње три плате су исплаћене и доприноси закључно са јулским. Иако постоји значајан дуг према радницима, погон термичке обраде и даље ради, а договорени су нови послови у одређеном дијелу и са већим капацитетима него ранијих година.

“У преговорима смо за нове послове, надам се да ћемо идуће седмице и потписати уговоре. Имамо доста репроматеријала али немамо да финиширамо производ, ту је у фабрици и чекамо помоћ Града у исплати обавеза према добављачима како бисмо монтирали то што је под наруџбом. То бисмо могли врло брзо фактурисати”, рекао је директор “Мофаса” Стеван Шобот.

Подсјећамо да од фебруара ове године већински удио у предузећу „Мофас“ има Град Источно Сарајево.

Преузимање је почело када су одборници Скупштине града Источно Сарајево 25. новембра прошле године донијели одлуку о формирању Јавног предузећа “Директне инвестиције града Источно Сарајево” (ДИГИС).

Управо ово Јавно предузеће преузело је 51% “Мофаса”. Наиме, Град је дозначени новац од Владе, у форми позајмице, уплатио ДИГИС – у за куповину већинског удјела од приватника који су имали 51%. Тада је исказана намјера да се спаси предузеће које је насљедник некадашњег “Фамоса”, фабрике која је запошљавала стотине радника. Након приватизације и лоших година кроз које је прошао прво “Фамос” па касније “Мофас”, Град је одлучио да покуша реорганизовати предузеће и обезбиједити стабилност рада. Градоначелник подсјећа да би “Мофас” отишао у стечај да Град није одлучио да га преузме.

“Измиривали смо различите врсте обавеза, репрограме према Пореској управи, Електродистрибуцији, разним добављачима и дијелом смо оживјели процес производње. Ситуација у предузећу није нимало једноставна. Први циљ је био да се спријечи већ покренути стечај. Други циљ је био да дођемо до репрограма обавеза и покушамо измиривати обавезе према радницима што смо дјелимично успјели а трећи да се коначно упишемо као власници што смо успјели”, рекао је Ћосић.

Одборник СДС-а Предраг Шаровић рекао је да једино директор “Мофаса” искрено жели опстанак фирме, те додао да све остало води у стечај, распродају и намиривање радника.

Да неко има неко конкретно рјешење, изашао би и изнио га, поручују из СДС-а тврдећи да све о чему се прича око “Мофаса” води у стечај.

“Једини човјек код кога сам ја препознао искрену жељу за опстанак фирме је директор Шобот. Све остало води само у једном правцу а то је стечај и распродаја и намиривање радника. То је једина и права истина. Све остало пада у воду. Презентовали су нам причу да је циљ да се спаси предузеће и то поштујемо и ми смо за то, да се настави производња. Али, увијек кажу ако то не успијемо онда идемо у процес стечаја и први ће бити радници на намиривању. Па наравно, ко ће бити први ако не радници?”, упитао је Шаровић.

Тезе су замијењене, каже предсједник градске скупштине. Бранко Kороман подсјећа да је град кренуо у преузимање “Мофаса” када је стечајни поступак већ био покренут. Једини циљ је био да се предузеће одржи.

“Градоначелник је интензивно разговарао са свим радницима, са синдикатом, са директором. Велики напор се улаже и успјех је и ако спасимо 15 радника. Ја сам радио у “Фамосу” у Палама и била су 324 радника. Био би успјех да се и на Палама спасило рецимо 90 или 50 радника. Не треба одустати јер би најгоре било да угасимо”, изјавио је Короман.

Желимо да се производња настави али је то у овим околностима немогуће, поручују из СДС-а.

“Да радници кажу да ли су они заинтересовани да раде или нису. Директор је рекао да јесу. Ми када питамо како и питали смо десет пута, немамо одговор. Покушаће влада, покушаћемо ово, покушаћемо оно… Проблем су паре, проблем је људство. Нема. Ја вам за овом говорницом одговорно тврдим да за ово нема рјешења”, истиче Шаровић.

Из СДС-а замјерају предсједнику Скупштине што није дозволио обраћање предсједника синдиката радника “Мофаса”. Признају да је предсједник донекле у праву када каже да је прекршен Пословник јер представник радника није најављен за присуство, али сматрају да се он требао обратити.

Раније је “Мофас” извозио 90 % производа, па се и данас надају наставку али и отварању додатних услуга у алатници за неке ситније послове. Такође успоставља се и сарадња са Машинским факултетом како би се наука и привреда повезали и како
би се искористио потенцијал који сарадња може имати у будућности.

Планова има, али је реалност да се чека новац. Уколико градоначелник до краја године не успије обезбиједити нове изворе финансирања, питање је да ли ће процес производње у “Мофасу”, и поред свих добрих намјера, наставити.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com