Thu. Dec 1, 2022
ћирилица /latinica

Tematska sjednica o stanju u “Mofasu”

Foto: Foto Vaske

Izvor: Filter/M.K.

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo su, na tematskoj sjednici o stanju u preduzeću “Mofas”, jednoglasno usvojili dva zaključka – da se za narednu sjednicu pripremi kompletan finansijski pregled stanja i plan funkcionisanja, te da gradonačelnik pokuša obezbijediti dodatna sredstva za potpuno oživljavanje proizvodnje do kraja ove godine. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva poručuje da je cilj jasan a to je spasavanje preduzeća.

“Iz budžeta grada smo ove godine izdvojili 181.500 KM. Ja bih volio da je to još milion ali gradski budžet je limitiran i da se borimo da on bude veći kako bi se moglo još pomagati”, izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Trenutno je u preduzeću “Mofas” zaposleno 47 radnika, njih pet je ispunilo uslove za penziju, dok će još troje te uslove imati do kraja godine.

Preduzeće dobavljačima duguje 900.000 KM, dug prema prethodnim vlasnicima je 400.000 maraka, dok se Poreskoj upravi duguje milion i po maraka. Postignut je dogovor o reprogramu duga sa Poreskom a uz pomoć Grada izdvajaju se sredstva za plate. Posljednje tri plate su isplaćene i doprinosi zaključno sa julskim. Iako postoji značajan dug prema radnicima, pogon termičke obrade i dalje radi, a dogovoreni su novi poslovi u određenom dijelu i sa većim kapacitetima nego ranijih godina.

“U pregovorima smo za nove poslove, nadam se da ćemo iduće sedmice i potpisati ugovore. Imamo dosta repromaterijala ali nemamo da finiširamo proizvod, tu je u fabrici i čekamo pomoć Grada u isplati obaveza prema dobavljačima kako bismo montirali to što je pod narudžbom. To bismo mogli vrlo brzo fakturisati”, rekao je direktor “Mofasa” Stevan Šobot.

Podsjećamo da od februara ove godine većinski udio u preduzeću „Mofas“ ima Grad Istočno Sarajevo.

Preuzimanje je počelo kada su odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo 25. novembra prošle godine donijeli odluku o formiranju Javnog preduzeća “Direktne investicije grada Istočno Sarajevo” (DIGIS).

Upravo ovo Javno preduzeće preuzelo je 51% “Mofasa”. Naime, Grad je doznačeni novac od Vlade, u formi pozajmice, uplatio DIGIS – u za kupovinu većinskog udjela od privatnika koji su imali 51%. Tada je iskazana namjera da se spasi preduzeće koje je nasljednik nekadašnjeg “Famosa”, fabrike koja je zapošljavala stotine radnika. Nakon privatizacije i loših godina kroz koje je prošao prvo “Famos” pa kasnije “Mofas”, Grad je odlučio da pokuša reorganizovati preduzeće i obezbijediti stabilnost rada. Gradonačelnik podsjeća da bi “Mofas” otišao u stečaj da Grad nije odlučio da ga preuzme.

“Izmirivali smo različite vrste obaveza, reprograme prema Poreskoj upravi, Elektrodistribuciji, raznim dobavljačima i dijelom smo oživjeli proces proizvodnje. Situacija u preduzeću nije nimalo jednostavna. Prvi cilj je bio da se spriječi već pokrenuti stečaj. Drugi cilj je bio da dođemo do reprograma obaveza i pokušamo izmirivati obaveze prema radnicima što smo djelimično uspjeli a treći da se konačno upišemo kao vlasnici što smo uspjeli”, rekao je Ćosić.

Odbornik SDS-a Predrag Šarović rekao je da jedino direktor “Mofasa” iskreno želi opstanak firme, te dodao da sve ostalo vodi u stečaj, rasprodaju i namirivanje radnika.

Da neko ima neko konkretno rješenje, izašao bi i iznio ga, poručuju iz SDS-a tvrdeći da sve o čemu se priča oko “Mofasa” vodi u stečaj.

“Jedini čovjek kod koga sam ja prepoznao iskrenu želju za opstanak firme je direktor Šobot. Sve ostalo vodi samo u jednom pravcu a to je stečaj i rasprodaja i namirivanje radnika. To je jedina i prava istina. Sve ostalo pada u vodu. Prezentovali su nam priču da je cilj da se spasi preduzeće i to poštujemo i mi smo za to, da se nastavi proizvodnja. Ali, uvijek kažu ako to ne uspijemo onda idemo u proces stečaja i prvi će biti radnici na namirivanju. Pa naravno, ko će biti prvi ako ne radnici?”, upitao je Šarović.

Teze su zamijenjene, kaže predsjednik gradske skupštine. Branko Koroman podsjeća da je grad krenuo u preuzimanje “Mofasa” kada je stečajni postupak već bio pokrenut. Jedini cilj je bio da se preduzeće održi.

“Gradonačelnik je intenzivno razgovarao sa svim radnicima, sa sindikatom, sa direktorom. Veliki napor se ulaže i uspjeh je i ako spasimo 15 radnika. Ja sam radio u “Famosu” u Palama i bila su 324 radnika. Bio bi uspjeh da se i na Palama spasilo recimo 90 ili 50 radnika. Ne treba odustati jer bi najgore bilo da ugasimo”, izjavio je Koroman.

Želimo da se proizvodnja nastavi ali je to u ovim okolnostima nemoguće, poručuju iz SDS-a.

“Da radnici kažu da li su oni zainteresovani da rade ili nisu. Direktor je rekao da jesu. Mi kada pitamo kako i pitali smo deset puta, nemamo odgovor. Pokušaće vlada, pokušaćemo ovo, pokušaćemo ono… Problem su pare, problem je ljudstvo. Nema. Ja vam za ovom govornicom odgovorno tvrdim da za ovo nema rješenja”, ističe Šarović.

Iz SDS-a zamjeraju predsjedniku Skupštine što nije dozvolio obraćanje predsjednika sindikata radnika “Mofasa”. Priznaju da je predsjednik donekle u pravu kada kaže da je prekršen Poslovnik jer predstavnik radnika nije najavljen za prisustvo, ali smatraju da se on trebao obratiti.

Ranije je “Mofas” izvozio 90 % proizvoda, pa se i danas nadaju nastavku ali i otvaranju dodatnih usluga u alatnici za neke sitnije poslove. Takođe uspostavlja se i saradnja sa Mašinskim fakultetom kako bi se nauka i privreda povezali i kako
bi se iskoristio potencijal koji saradnja može imati u budućnosti.

Planova ima, ali je realnost da se čeka novac. Ukoliko gradonačelnik do kraja godine ne uspije obezbijediti nove izvore finansiranja, pitanje je da li će proces proizvodnje u “Mofasu”, i pored svih dobrih namjera, nastaviti.

Filter 2019