Thu. Dec 1, 2022
ћирилица /latinica

Srednja muzička škola: Znanje i umijeće dostojno svjetskih pozornica

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Srednja muzička škola u Istočnom Sarajevu iznjedrila je veliki broj umjetnika, profesora muzike, muzičkih pedagoga, koji su, i pored nedostatka adekvatnog prostora za izvođenje praktične nastave i vježbe, razvili muzičke talente i stekli znanje i umijeće dostojno svjetskih muzičkih pozornica.

Direktor Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ Branka Kovačević kaže da školu trenutno pohađaju 42 učenika, koji bilježe izuzetna učenička postignuća. U školi postoje dva smjera – muzički saradnik teoretičar i muzički izvođač, te odsjeci za solo pjevanje, klavir, harmoniku, gitaru, violinu i flautu.

„Srednja muzička škola  od 1996. godine egzistira u okviru Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža, jedina je srednja muzička škola u našoj regiji  i šire, zbog čega upisujemo i učenike iz drugih opština i gradova Republike Srpske i Kantona Sarajevo“, kaže direktorica Kovačević.

Veliki broj učenika ove obrazovne ustanove nastavlja svoje muzičko obrazovanje upisivanjem akademije u našem gradu ili u susjednim zemljama, kaže Kovačević.

„Naša srednja muzička škola iznjedrila je brojne poznate i priznate umjetnike – pijaniste, violiniste, operske soliste, kao i kompozitore, muzikologe. Neki od naših učenika su profesori na Muzičkoj akademiji u Banjaluci, Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, srednjoškolski profesori u našoj školi, banjalučkoj i novosadskoj muzičkoj školi, nižoj osnovnoj školi u Istočnom Sarajevu, profesori su muzičkih predmeta u drugim evropskim zemljama,  rukovodioci  obrazovnih institucija i institucija kulture u Istočnom Sarajevu“, ističe ponosno direktorica škole.

Specifična škola koja zahtijeva posebnu organizaciju rada

Najspecifičnija  struka u ovom srednjoškolskom centru, u čijem sastavu funkcionišu i gimnazija, ekonomija, pravo, trgovina i zdravstvo, zasigurno,  jeste  kultura i umjetnost, odnosno, srednja muzička škola, koja  zahtijeva   posve drugačiju organizaciju rada – individualne časove, kabinetsku nastavu;  koncertnu dvoranu, nabavku muzičkih instrumenata, što škola, nažalost, bez značajne finansijske podrške gradske i opštinskih uprava ne može  postići, ističe Kovačević.

„Vjerujem da su nadležne institucije prepoznale zalaganje, rad i talenat naših  učenika,  te da će se zajednički pobrinuti  da se  učenicima naše škole obezbijede jednako dobri uslovi rada kao što imaju učenici u drugim opštinama i gradovima Republike Srpske i BiH, kako bi učenici  mogli uspješno da nastave svoje srednjoškolsko  muzičko obrazovanje u ovoj školi koja kontinuirano unapređuje  uspjeh  učenika koji su najbolji ambasadori i našeg grada“, navela je direktorica škole.

Branka Kovačević ističe da su rukovodstvo škole, nastavnici, ali i učenici,ponosni na školu koja je,  uprkos neodgovarajućim  uslovima rada, stekla reputaciju,  rasla i izrasla u ustanovu bez koje se ne može zamisliti obrazovni, kulturni i javni život naše zajednice jer naša škola, u saradnji sa drugim  institucijama,  predstavlja centar kulturno-umjetničkog  života grada.

Profesori i učenici su saglasni da bi najbolje rješenje bila izgradnja nove škole, za koju već postoji izrađen projektni plan i obezbijeđeno zemljište. U školi se nadaju da će ovaj projekat uskoro biti realizovan, te da će jedinicama lokalne samouprave biti pružena odgovarajuća podrška.

Briljantni rezultati na brojnim takmičenjima

Profesorica muzičke grupe predmeta, Božica Jeftović, kaže da su, bez obzira na sve probleme, briljantni rezultati koje učenici postižu svake godine, dokaz da za talentovane i vrijedne mlade ljude ništa ne može da predstavlja kamen spoticanja na putu ka uspjehu u muzičkom svijetu kojim njihovi učenici koračaju.

Oni na mnogobrojnim nastupima i takmičenjima dokazuju da u našem gradu žive talentovani i vrijedni ljudi, kaže profesorica Jeftović i ističe da nijedna značajna manifestacija u gradu ne može da prođe bez učešća učenike ove obrazovne ustanove.

„Naši učenici učestvovali su u obaranju Ginisovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju na klaviru, 2017. godine u Sarajevu, potom na Evropskom olimpijskom festivalu mladih – EJOF, manifestaciji „Principovi dani“, „Boljšoj festivalu“ u Drvengradu, te brojnim drugim nastupima humanitarnog karaktera“, dodaje Jeftović.

Ona objašnjava da su, iako se u prethodnih pet godina, uključujući i kovid pandemiju, koja je značajno usporila rad umjetnika i onemogućila održavanje kulturnih događaja, učenici ove škole uspijevali da osvoje  najveća priznanja i nagrade na republičkim, državnim, ali i međunarodnim takmičenjima u Češkoj, Austriji, Makedoniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Jeftović kaže da učenici ove škole, kasnije i kao studenti, postižu zapažene rezultate, te da skoro polovinu nastavnog kadra ove škole čine bivši učenici.

Radost zbog kupovine novog klavira

U školi naglašavaju da su vlastitim sredstvima ili putem proteklih godina uspijevali da obezbijede muzičke instrumente koji su nedostajali ili su, zbog dugogodišnje upotrebe, dotrajali.

Nedavno su uspijeli da, uz pomoć opštine Istočna Ilidža, kupe dugoočekivani novi klavir, što im je, kako ističu, izazvalo ogromnu radost.

 „Za nas je veoma važno što smo uspjeli da, nakon više godina, nabavimo klavir koji smo dugo čekali, a koji predstavlja veliku investiciju. Uspjeli smo to, uz pomoć opštine Istočna Ilidža, koja nam je obezbijedila polovinu neophodnih sredstava, dok je preostali iznos obezbijedila sama škola“, kaže profesor klavira, Svjetlana Maksimović.

Maksimović ističe da je Srednja muzička škola proteklih godina unaprijedila saradnju sa Školom za osnovno muzičko obrazovanje i Muzičkom akademijom u Istočnom Sarajevu, što je, kako kaže, veoma važno zbog kontinuiranog obrazovanja učenika.

 „Vršimo i promociju naše škole u osnovnim školama na području grada i nastojimo da zainteresujemo učenike koji imaju muzičke afinitete da upišu ovu školu“, naglašava Maksimović i dodaje da će učenici ove srednje škole uskoro nastupiti i na manifestaciji „Dani Vojina Komadine“, gdje će izvoditi djela domaćih autora.

Prenošenje emocija muzikom – lično zadovoljstvo i sreća

Anastasija Đorđić, učenica je trećeg razreda, pohađa odsjeke za solo pjevanje i klavir. Ne izostaje sa nastave, a prema muzici gaji neizmjernu ljubav. Osvajala je nagrade na brojnim takmičenjima.

„Na republičkom takmičenju osvojila sam prvu nagradu za klavirski duo, drugu nagradu na takmičenju iz solfeđa, te prvu nagradu iz solo pjevanja. Na međunarodnom takmičenju Akordeon Art osvojila sam laureat“, navodi Anastasija.

Anastasija kaže da je osnovnu muzičku školu završila na Palama, te da od djetinjstva gaji ljubav prema muzici.

„Znam da je muzika moje životno opredjeljenje, muzikom ću se baviti cijeli život.Takmičenja i nastupi pred publikom za mene predstavljaju neopisivu ljubav i lično zadovoljstvo“, naglašava Anastasija i dodaje da je mogućnost da drugima prenese emocije putem muzike čini srećnom i ispunjenom.

Filter 2019