Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Sokolac: Udruženje višečlanih porodica uskoro ponovo aktivno

Izvor: Srna

Na izbornoj skupštini Udruženja „tri plus“, zakazanoj za 4. novembar, na Sokocu biće izabrano novo rukovodstvo i predstavljena predložena verzija zakona o majci, dogovoreno je na sastanku načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice i predsjednika republičkog Udruženja „četiri plus“ Miladina Gotovca.

Bjelica je naglasio da će izbornoj skupštini prisustvovati predstavnici lokalne uprave i republičkog Udrženja „Četiri plus“, koje je proglašeno udruženje od javnog interesa za Republiku Srpsku.

On je podsjetio da je na Sokocu osam godina dobro funkcionisalo udruženje „Tri plus“ čija uloga je bila pomoć majkama koje ne rade, pomoć u nabavci školskog pribora i knjiga, sufinasiranje ekskurzija, te pomoć u stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju majki i mladih iz višečlanih porodica.

Bjelica je rekao da je sokolačko udruženju već dvije godine u mirovanju, pa je lokalna uprava iz budžetske rezerve i davanja za nevladin sektor pomagala kod rješavanja nekih potreba tih porodica.

Govoreći o pripremama zakona o majci, Bjelica je izrazio nadu da će ovaj zakon naići na razumijevanje i da će ga podržati svi poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, jer je riječ o pitanju pronatalitene politike.

„Republika Srpska bi sa ovim zakonom mnogo dobila, zaustavilo bi se isljevenje sa ovih prostora i ohrabrilo mlade bračne parove da rađaju više djece“, naveo je načelnik opštine Sokolac.

On je naglasio da ova opština podržava sve aktivnosti koje vodi Udruženje „četiri plus“, te dodao da će sokolačko Udruženje „tri plus“ djelovati u sastavu ovog republičkog udruženja.

Bjelica je pozvao roditelje sa područja opštine koji imaju troje i više djece da se jave u kabinet načelnika opštine ako su zainteresovani da učestvuju u radu udruženja.

Gotovac je naveo da je se na Sokocu ulagalo u porodicu i da ova opština može služiti kao primjer dobre pronatalitetne politike.

On je naglasio da je zbog isteka mandata dosadašnjeg predsjednika udruženja višečlanih porodica na Sokocu zakazana izborna skupština na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo ove organizacije.

Gotovac je pozvao sve višečlane porodice sa troje, četvoro i više djece sa područja opštine da prisustvuju ovoj skupštini na kojoj će biti predstavljena predložena verzija zakona o majci koje je ovo udruženje prošle godine uputilo resornom ministarstvu Republike Srpske.

On je rekao da će to biti isključivo pronatalitetna mjera u kojoj će biti utvrđeno pravo na materijalni dodatak za nezaposlene i zaposlene majke, pod uslovom da su majka i dijete rezidenti Republike Srpske.

Izborna skupština biće održana u sali za sjednice Skupštine opštine od 18.00 časova.

Filter 2019