Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Pale: Odbornici o budžetu i Toplani

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine opštine Pale danas su usvojili izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prvih šest mjeseci ove godine ostvaren u iznosu oko 50 odsto od planiranih 16.600.000 KM.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da je na sjednici usvojen i rebalans opštinskog budžeta kojim je budžet dostigao rekordnih 20 miliona KM, te zahvalio odbornicima koji su, usvajanjem rebalansa, podržali infrastrukturni razvoj ove lokalne zajednice.

“Rebalansom je, između ostalog, obuhvaćena kupovina zemljišta za izgradnju pomoćnog terena Fudbalskog kluba Romanija, što je veliki doprinos razvoju sporta, kao i kupovina udžbenika za sve paljanske osnovce od 5. do 9. razreda”, naveo je Jugović i dodao da je rebalansom obuhvaćeno sve što nije tretirano prilikom usvajanja budžeta.

On je rekao da je danas usvojena i odluka o davanju saglasnosti za potpisivanje Mandatnog pisma i obezbjeđivanje dugoročnog finansiranja projekta modernizacije sistema centralnog grijanja, čime su stvoreni uslovi za kreditni aranžman kod Evropske banke za obnovu i razvoj za potrebe finansiranja izgradnje Toplane.

“Davanjem saglasnosti za potpisivanje Mandatnog pisma samo smo stvorili uslove da uđemo u nove pregovore, a konačnu saglasnost će na kraju dati Skupština kada se tačno definišu cifre, kamatne stope. Dat je maksimalan okvir od osam miliona evra, čime je obuhvaćen i grant koji može ići i do 30 i više odsto u tom iznosu, a podrazumijeva i priznavanje dosadašnjeg učešća opštine Pale od dva miliona KM za izgradnju toplovoda koji će povezivati lokaciju sadašnje i nove toplane”, istakao je Jugović i dodao da je danas stvorena mogućnost da na najbolji mogući način bude riješeno pitanje Toplane.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina rekao je da rebalans budžeta svrstava opštinu Pale u viši rang, te izrazio uvjerenje da će opštinski budžet nastaviti trend uvećanja i narednih godina.

“Odbornici su usvojili i informaciju o projekcijama unapređenja javnih preduzeća i ustanova za naredni period, a direktori su iznijeli informacije i svoju viziju razvoja ustanova i preduzeća u narednom periodu”, rekao je Škipina.

Škipina je istakao da je opštinsko rukovodstvo opredijeljeno da aktivno podržava rad svih preduzeća čiji je osnivač opština, kako bi njihov rad podigli na viši nivo i doveli ih do samoodrživosti.

Filter 2019