Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Oštro oko fotografa Vladimira Tadića: Romaniju otkrio planeti

Izvor: Glas Srpske

 Da oštro oko fotografa Vladimira Tadića na najbolji mogući način prepoznaje i dočarava sve ljepote naše zemlje svjedoči činjenica da se njegova fotografija Crvenih stijena sa Romanije, u konkurenciji više od 1.500 remek-djela uhvaćenih objektivom širom svijeta, našla u užem izboru za kalendar Svjetske meteorološke organizacije.

Unazad nekoliko godina ova organizacija raspisuje konkurs za izbor fotografija za svoj kalendar, a svoje mjesto tamo su već pronašle dvije fotografije fotografa iz Čelinca. Naime, u kalendar iz 2021. godine uvrštena je Tadićeva fotografija sa kadrovima iz Makedonije, dok se u kalendaru za ovu godinu našla njegova fotografija Bosanskog Grahova u magli koja je dobila ogroman broj glasova. Na konkurs za kalendar za iduću godinu poslao je fotografiju Crvenih stijena sa Romanije koja je nastala tokom obilaska Via Ferate “Sokolov put”.

“Fotografija je napravljena dronom. Ušla je u uži izbor od 80 fotografija koje su prikazane na “Fejsbuk” stranici Svjetske meteorološke organizacije gdje svi imaju priliku da pogledaju i lajkom pomognu da se ona nađe u kalendaru”, rekao je Tadić za “Glas Srpske”, dodajući da se konkursom traže kvalitetne fotografije koje prikazuju snagu i uticaj vremena na okolinu i ekologiju.

Istakao je da se prilikom izbora najboljih uzima u obzir da su fotografije sa različitih krajeva svijeta. Tadić kaže da će mu, ukoliko i treći put bude izabran, to svakako biti dodatna motivacija da se još više posveti fotografisanju i bude još bolji.

“Sve te nagrade posmatram kao vrh jednog ledenog brijega. To je način da javnost sazna za ono čime se bavim i podrška javnosti je veoma važna ukoliko želim da se na ovaj način i dalje bavim fotografijom krajolika.

Prije svake ove, zvanične nagrade, nagrađen sam samom prilikom da posjetim sve te krajolike, da ih istražim i nađem ono nešto, posebno u njima. Iako je neophodna, moja uloga u svemu tome u suštini je mala, ja sam samo posuda u koju onaj odozgo izliva u srca ljudi po svojoj promisli”, kazao je Tadić.

Godinama se bavi planinarenjem i obilazi planinske seoske krajeve širom zemlje. Sa fotografisanjem je počeo 2015. godine mobilnim telefonom. Svaki novi kadar rasplamsavao je u njemu ljubav prema fotografiji, koja je porasla toliko da je napustio posao mašinskog inženjera i posvetio se samo fotografisanju krajolika.

Tadić je za svoje radove nagrađivan više puta. Nedavno mu je uručena nagrada “National Geographic” fotografskog konkursa na kome je dobio prvu nagradu u kategoriji krajolika sa fotografijom sela Medna kod Mrkonjić Grada. Nagradu je dobio i za fotografiju kraškog fenomena podno planine Grmeč, Bobijaško oko, kao i za fotografiju Glamočkog polja. S obzirom na to da se na njegovim fotografijama počesto nalaze krajolici iz Krajine, Tadić za “Glas” otkriva da to i nije slučajno. Odrastao je pokraj Bobijaškog oka, jer je rodom iz mjesta Lušci Palanka kod Sanskog Mosta.

“Krajina je sva čarobna. To je moj zavičaj i najviše mojih nagrađenih fotografija jesu krajolici iz moje Krajine”, zaključio je Tadić.

San aurora borealis

Iako najviše uživa u fotografisanju krajolika u svojoj zemlji i nastoji da obiđe svaki njen pedalj, Vladimir Tadić kaže da ima i jednu neostvarenu želju, da objektivom fotoaparata uhvati polarnu svjetlost.

“To mi je jedna od neispunjenih želja. Na Islandu se mogu uraditi najbolje fotografije aurore borealis, kao i u Norveškoj. Za sada je to samo želja jer je za realizaciju potrebno mnogo novca, ali čim se ukaže prva prilika krenuću ka sjeveru”, ispričao je Tadić.

Filter 2019