Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /latinica

Opozicija predala žalbu CIK-u, očekuju da poništi izbore

Izvor: Srna

Predstavnici opozicionih partija u Republici Srpskoj predali su danas u Sarajevu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH žalbu na utvrđene rezultate izbora za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je novinarima da od CIK-a očekuju da poništi izbore u svim izbornim jedinicama u Republici Srpskoj i da se izbori ponove u roku od 14 dana.

– Mi želimo da se ovdje decidno pridržavamo zakona, izbornih pravila i normi – naveo je Borenović.

Kandidat PDP-a za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić rekla je da će osporavati rezultate izbora na sve načine, ocijenivši da je CIK svojom odlukom, kako kaže, ugasio povjerenje građana u pravdu.

Odgovarajući na pitanje na osnovu kojih podataka je proglasila pobjedu u izbornoj noći s obzirom da je na sjednici CIK-a rečeno da je to urađeno u trenutku kada je Komisija tek počela da broji glasove za nivo predsjednika Srpske, Trivićeva kaže da su to uradili na osnovu podataka dobijenih od posmatrača.

Ona je navela da će priznati da je pogriješila ukoliko se to i dokaže.

Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović navodi da će se opozicija boriti institucionalno i vaninstitucionalno i da su “argumenti na njihovoj strani”.

Nosilac liste SDS-a za Narodnu skuptšinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici sedam Vukota Govedarica rekao je da je BiH protektorat međunarodne zajednice i da ne očekuje od CIK-a da uvaži njihovu žalbu.

Filter 2019