Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Medicinski fakultet u Foči proslavio 29. rođendan

Izvor: Srna

Medicinski fakultet u Foči bilježi odlične rezultate i rekorde u svim oblastima, a ove godine upisao je rekordan broj brucoša, 330, što predstavlja jednu četvrtinu od ukupnog broja upisanih brucoša na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, istaknuto je na obilježavanju 29. rođendana ove visokoškolske ustanove.

Fakultet trenutno pohađa više od 1.700 studenata iz BiH, regiona, Evrope, Azije i SAD, a interesovanje za indeks fakulteta, koji je sve priznatiji u svijetu, raste iz godine u godinu.

Treća je akademska godina, od kada je Medicinski fakultet u Foči prvi u Srpskoj organizovao nastavu na studijskom programu Medicina na engleskom jeziku.

Dekan Dejan Bokonjić ističe da je fakultet došao blizu brojke od 2.000 studenata, te da njihov Impakt faktor /faktor uticaja, odjeka, relevantnosti/ raste, a da s druge strane infastrukturni radovi napreduju.

“Završili smo sprat i opremili moderne prostore, a kadrovski smo ojačali na svim studijskim programima. Kada sve to saberemo, uz ozbiljnu internacionalizaciju i razmjenu sa drugim univerzitetima, te uz motivaciju i entuzijazam nastavnika i studenata, jednostavno kao dekan moram da se ponosim”, rekao je Bokonjić.

On je dodao da su studenti koji ovdje dolaze odlični učenici.

“Od 130 djece, koja su upisala odsjek medicinu kao studijski program, 110 je odličnih, a od toga više od 20 vukovaca, što nam je velika čast. Došli smo do stadijuma da smo prepoznati, referentni, značajni u visokom obrazovanju i trudićemo se da taj put nastavimo. Pogotovo sada kada nam dolazi veliki broj studenata iz inostranstva, moraćemo da pokažemo i dokažemo novu dimenziju kvaliteta”, kaže Bokonjić.

Prema njegovim riječima, jednog dana će ti ljudi kada odu odavde i počnu da rade u svojim zemljama biti najbolji ambasadori i promoteri Foče, Republike Srpske i šireg regiona.

Sa postignutim uspjesima od 1993. godine, kada se počelo u oskudnim uslovima i teškim vremenima, Medicinski fakultet izrastao je u stub razvoja Foče, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i istočnog dijela Republike Srpske.

Načelnik opštine Milan Vukadinović ističe da Medicinski fakultet svake godine pravi nove iskorake u svim segmentima.

“Naročito smo ponosni na studijski odsjek na engleskom jeziku, koji je zaživio u punom kapacitetu. Vlada Srpske imala je razumijevanja za ulaganja u zgradu fakulteta i nadamo se da ćemo u naredniom godinama u saradnji sa Vladom uspjeti da izgradimo nove smještajne kapacitete za naše srudente i za studente koji studiraju na engleskom jeziku, da trajno udarimo temelj tog novog studijskog programa”, rekao je Vukadinović.

Dan fakulteta tradicionalno je obilježen svečanom akademijom na kojoj su dodijeljena priznanja pojedincima zaslužnim za razvoj fakulteta i zahvalnice nastavnicima, saradnicima i radnicima.

Dobitnik najvećeg priznanja- Plakete fakulteta, ove godine je ministar finansija Srpske Zora Vidović, a priznanje će biti naknadno uručeno.

Nagradu za najboljeg nastavnika istraživača dobio je Bojan Joksimović, dok je najbolji student istraživač Dragan Spaić.

Joksimović je ove godine sa kolegama sa drugih univerziteta, između ostalih iz SAD, Kanade i Srbije, objavio četiri naučna rada.

“Zahvaljujući ranijim publikacijama, prepoznat sam od kolega iz inostranstva, pa sam dobio poziv sa klinike sa Ročestera iz SAD, da odradim stastističke analize, što mi je takođe velika nagrada za trud i rad”, rekao je Joksimović.

Među nagrađenima je i Bagvan Sing, posrednik iz Indije, odakle je sve više studenata na Medicinskom fakultetu u Foči.

“Mogu da istaknem da smo ove godine imali stotinu novih studenata iz Indije koji su upisali medicinu ovdje, za razliku od prošle godine kada taj odziv nije bio veliki i bilo je samo osam studenata. Bio sam u mnogim zemljama svijeta i posredovao pri upisu studenata, ali sa pravom mogu da istaknem da je ovaj fakultet najbolje mjesto za sticanje znanja, iskustava, prakse, sa viskom kvalitetom nastave i predavača”, ističe Sing.

On naglašava da je kvalitetno znanje ovdje zagarantovano i u prvom planu, i da je, prema tome, ovaj fakultet broj jedan za studente.

Medicinski fakultet lani je dobio novo ruho, zahvaljujući projektu energetske efikasnosti, koji je finansirala Vlada Srpske.

Fakultet je svojim sredstvima i uz podršku lokalne zajednice dogradio i jedan sprat i uz pomoć Vlade privodi se kraju opremanje.

Od osnivanja 1993. godine, Medicinski fakultet u Foči upisalo je skoro 5.000 studenata, a diplomiralo je 1.800.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com